Tagliatelle z pesto bazyliowo-czosnkowym

Na takie ciepłe dni najlepsze są potrawy z klimatem włoskim. Jeśli włoskim to oczywiście makaron, tym razem z pesto bazylikowo-czosnkowym. Pesto, oczywiście najlepiej jest zrobić samemu bo bazylia jest w tej chwili świeża, dorodna i aromatyczna. My, jak już pisałam, kochamy makarony – w różnym wydaniu. Moim ulubionym jest makaron tagiatelle – muszę w końcu sama zacząć go robić.  Moja córka mówi, że ten kto wymyślił makaron powinien dostać nagrodę Nobla.

 

Składniki na 4 porcje:

opakowanie makaronu tagliatelle

3 pomidory

sól i pieprz do smaku,

1 łyżka oliwy

kilka łyżek tartego parmezanu

Pesto

Pęczek liści bazylii

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/4 szklanki świeżo startego parmezanu

1/2 szklanki oliwy extra vergine

czarny pieprz

Przygotowanie:

Pesto przygotowujemy wcześniej. Do miseczki blendera wkładamy  liście bazylii, obrany czosnek, oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, na patelnię wykładamy go razem z pesto i chwilę podgrzewamy, mieszając. Wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami oraz dużą ilością startego parmezanu.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. 21 sierpnia
    Odpowiedz

    Corka dobrze prawi – makaron to wspanialy wynalazek!

  2. 21 sierpnia
    Odpowiedz

    O tak, zdecydowanie Nobla dla makaronu! 😀 z pesto jest wyśmienity 🙂

  3. kuchnia_breni
    21 sierpnia
    Odpowiedz

    Pewnie, że dobrze prawi.. w końcu po kimś ma to uwielbienie do makaronu 🙂

  4. 21 sierpnia
    Odpowiedz

    uwielbiam pesto wszelakie, a tagliatelle jak dla mnie najlepiej do niego pasuje

  5. gabi
    25 czerwca
    Odpowiedz

    A pesto nie powinno być jeszcze z orzeszkami? Pinii?

  6. Brenia
    26 czerwca
    Odpowiedz

    Witam, Pesto może być z orzeszkami pinii ale może też być bez … Pesto można robić z różnymi dodatkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.