Jeśli lubicie połączenie dyni z imbirem to ten makaron będzie wam smakować.
Jak pojawia się dynia na straganach to oznaka zbliżającej się jesieni. Lubię dynię za jej smak, różnorodność i możliwość robienia z niej wielu pysznych dań. Lubimy zupy – kremy z dyni i jest ich sporo na blogu. Lubię też dodawać dynię do ciasta, zapiekaną z ziołami, do sałatek, naleśników….. niezliczone możliwości.
Ten makaron to ciekawe połączenie dyni, imbiru i pikantnej chilli. Sos jest pyszny, trochę jak z zupy kremu 😉 z makaronem smakuje wybornie.
Sezon dyniowy uważam za otwarty. Będzie sporo dań z dodatkiem dyni.
Składniki na 4 porcje:
opakowanie makaronu tagliatelle,
1 papryczka chilli,
Kawałeczek imbiru,
Około 500 g dyni,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
Natka pietruszki,
Oliwa,
sól i pieprz do smaku,
parę łyżek tartego parmezanu
Przygotowanie:
Dynię obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, papryczkę chilli, starty imbir, dynię i dusimy 10 minut. Mieszamy często. Następnie podlewamy dynię 4-5 łyżkami wody i nadal dusimy wszystko. Jak dynia będzie miękka, rozdrabniamy ją widelcem na miazgę i dodajemy śmietanę – zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki oraz dużą ilością startego parmezanu.
Już jest dynia, więc przepis jak znalazł. 🙂
Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/