Co prawda jesień pięknie nam się zaczęła ale ja wracam do mojego pobytu w Barcelonie. To miasto mnie zachwyciło, szczególnie stara część Barcelony, po prostu mnie urzekła. Miałam wspaniałego przewodnika zarówno po zabytkach, jak też po innych przyjemnościach Barcelony – w tym kulinarnych J
Jedliśmy, między innymi tacos. Były bardzo dobre, jedne z dodatkiem krewetek, inne z kurczakiem. Starałam się uchwycić smak i zapach dodatków do tacos, co zmobilizowało mnie do zrobienia w domu podobnych. Wyszły smaczne.
Uwielbiam takie podpatrywanie różnych smaków a potem ich komponowanie po swojemu. Jak jestem w jakimś kraju, mieście i jem coś dobrego, regionalnego, to staram się smakować tak aby zgadnąć co tam dodano. Potem robię swoją wersję, oczywiście z różnym skutkiem 😉 ale zazwyczaj jest jadalne.
Te dzisiejsze tacos, szczególnie farsz to moja wersja tych jedzonych w Barcelonie. Mam nadzieję, że wam posmakuje.
Składniki
Pierś kurczaka średniej wielkości,
Sól, pieprz,
1/3 łyżeczki chilli,
Oliwa,
Łyżka sosu sojowego,
Sok z ½ cytryny,
2 ząbki czosnku,
Olej rzepakowy do smażenia,
1 duża papryka,
1 mała cukinia,
½ łyżeczki oregano,
Placki tacos – jeśli chcecie przyrządzić własne zapraszam po PRZEPIS
Salsa pomidorowa:
2 – 3 pomidory,
2 ząbki czosnku,
1 świeża papryczka chilli
1 mała czerwona cebula,
Sok z 1 limonki,
Sól, pieprz,
Łyżka oliwy,
Wykonanie
Placki tortilli przygotowujemy z przepisu (klik)
Salsa pomidorowa. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę, dajemy do miski. Cebulę i czosnek również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorków, podobnie robimy z papryczką chilli. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy oliwę, sok z limonki i mieszamy. Dajemy do lodówki do schłodzenia.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kwadraty. Paprykę przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, myjemy i kroimy w paski.
Do miski dajemy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy, wyciśnięte ząbki czosnku. Do takiej zaprawy dajemy pokrojonego kurczaka i pól godziny marynujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy kurczaka, paprykę i smażymy na średnim ogniu około 7 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Posypujemy solą, pieprzem, oregano i grillujemy na patelni.
Na ciepłe jeszcze placki nakładamy porcję 5-6 kawałków kurczaka, paprykę, grillowaną cukinię, dodajemy salsę i zwijamy na pół.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz