Pyszne placki z mąki pszennej, z dodatkiem otrębów, jogurtu naturalnego i malin. Najlepsze na letnie śniadanie lub deser.
Wiem, że szukacie pomysłów na smaczne i fajne śniadanie więc takie placki będą idealne. Dodanie otrębów powoduje, że są bardziej treściwe.
U mnie to ulubione śniadanie, w sezonie letnim podawane z różnymi owocami, polane miodem a w zimie z konfiturą, czekoladą.
Takie placki można też zrobić z mąki bezglutenowej – ryżowej, kukurydzianej czy jaglanej. Nie są trudne do przygotowania i pracochłonne.
Nie dodaję też do nich cukru bo owoce mają go wystarczająco dużo a jeśli ktoś chce jednak dosłodzić to miód czy też cukier puder jest dostępny.
Składniki dla 2 osób
¾ szklanki mąki pszennej,
2 łyżki otrębów – ja miałam owsiane,
jogurt naturalny – 180 g
1 mały cukier waniliowy,
2 jajka
Olej rzepakowy do smażenia
Maliny,
Cukier puder do posypania
Wykonanie
Do większej miski wsypujemy mąkę, otręby, cukier waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy jogurt i mikserem mieszamy wszystko aby się dobrze połączyły składniki. Ciasto musi mieć konsystencję lekko lejącą (musi być gęściejsze jak na naleśniki). Więc jeśli będzie zbyt rzadkie (jogurty naturalne są różne, jedne są gęściejsze a inne bardzo płynne), dodajemy trochę mąki lub odwrotnie. Maliny dodajemy do ciasta, całość mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po porcji ciasta z malinami. Smażymy z dwóch stron ( po około 1 minucie z każdej strony).
Usmażone racuchy przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć tłuszcz, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
bardzo smakowite:)