Taki chlebek zrobiłam na warsztaty z pieczenia chleba i zrobił on sporą furorę wśród kosztujących moje chlebki.
Znaleźli się tacy, którzy piekli go w trakcie warsztatów i byli mocno zdziwieni, że jest tak prosty i szybki do zrobienia. Miesza się w misce wszystkie składniki sypkie, potem dodaje wodę, jajka od szczęśliwych kur i piecze w foremce.
Chlebek pachnie ziołami prowansalskimi i rewelacyjnie smakuje z oliwą, suszonymi pomidorami lub po prostu z masłem.
Składniki
2 szklanki mieszanych otrębów – owsianych, pszennych, żytnich,
1 szklanka płatków mieszanych – orkiszowych, jęczmiennych,
4 łyżki pestek słonecznika,
1 łyżka ziaren siemienia lnianego,
Łyżeczka ziół prowansalskich,
Łyżeczka soli,
Łyżeczka kminku,
2łyżki ziaren sezamu,
2 jajka,
1 szklanka wody gazowanej,
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W misce mieszamy wszystkie składniki sypkie, następnie dodajemy jajka, wodę i mieszamy. Foremkę smarujemy olejem, posypujemy otrębami i wykładamy masę do foremki.
Można chlebek posypać jeszcze ziarnami dyni. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 – 40 minut . Gdy lekko przestygnie wyjmujemy z formy i suszymy na kratce.
Właśnie się piecze 🙂 Jestem ciekawa co z tego wyjdzie 🙂
🙂 to proszę daj znać jak wyszedł ..