Szybka i prosta w wykonaniu przekąska a nawet można powiedzieć warzywna kanapka z bakłażana i warzyw.
Bakłażan w tym okresie jest dobry, polski i warto wykorzystać go do różnych dań.
Moje kanapki były z pomidorem, cebulką, bazylią, chilli i zapieczone z miękką mozarellą ale można dowolnie układać sobie na takiej kanapce różne warzywa – co tam lubimy.
Wzięłam je do pracy i było to super drugie śniadanie do pracy – lekkie, zdrowe i trochę fikuśne.
Takie kanapki bakłażanowe mogą być pyszną przekąską do wieczornego spotkania z Przyjaciółmi- przy winie.
Składniki:
1-2 bakłażany średniej wielkości,
2 pomidory,
Świeże listki bazylii,
1 cebula szalotka,
Papryczka chilli,
Ser mozarella w kulce
Wykonanie
Bakłażan myjemy, kroimy w podłużne plastry ( średniej grubości), solimy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę zgromadzoną na bakłażanie. Układamy plastry w naczyniu żaroodpornym. Pomidory myjemy i kroimy w plastry, podobnie robimy z cebulą, papryczką chilli. Świeże listki bazylii kroimy w paseczki.
Mozarellę kroimy w plastry.
Układamy na plastrach bakłażana pomidory, cebulkę, bazylię i papryczkę chilli – doprawiamy solą, pieprzem i na koniec układamy plastry mozarelli. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 20, 30 minut.
Witam,
jaki to ma być ser mozzarella: do zapiekania czy na sałatkę z pomidorami i bazylią?
Jestem fanką Pani przepisów z bakłażanami.
Pozdrawiam
Viola
🙂 ja dodałam ser mozarella miękki, jak do sałatki. Dziękuję i pozdrawiam !