Sezon szparagowy mamy na półmetku. Na straganach jest jeszcze duży wybór zarówno białych jak i zielonych szparagów. Na moim stole nie brakuje dań ze szparagami bo przecież za chwilę już będzie po. Muszę powiedzieć, że w tym roku wyjątkowo smakują nam zielone szparagi i takie najczęściej kupujemy.
Na bazarkach jest już też polski świeży szpinak, który również kochamy zarówno w wersji sałatkowej jak i jako dodatek do dań na ciepło. Szparagi zapiekane ze szpinakiem i serem okazały się wyjątkowo smaczne. Polecam to połączenie bo smak jest wyjątkowy.
Składniki :
1 pęczek zielonych szparagów
200 g ostrego w smaku sera
2 łyżki masła,
oliwa
50 dag świeżego szpinaku,
3 ząbki czosnku,
1 cebula
sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie
Szparagi cienko obieramy na całej długości (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do wrzątku pionowo, tak aby główki wystawały nad poziom wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Gotujemy na małym ogniu przez 8 minut.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek. Szpinak myjemy, suszymy i dodajemy na patelnię do podsmażonej cebuli. Dusimy do czasu aż odparuje się woda ze szpinaku, następnie doprawiamy solą, pieprzem. Ser ścieramy na tarce.
Formę żaroodporną smarujemy odrobiną masła i układamy w niej odsączone z wody szparagi. Polewamy przygotowanym szpinakiem i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Też najbardziej lubię szparagi zielone 🙂 Ze szpinakiem jeszcze ich nie łączyłam 🙂 Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej „Czas na szpinak 2!” Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam 🙂
Propozycja takiego obiadu jak najbardziej mi odpowiada i na pewno zrobię, pycha 🙂
garnuszka zazdroszcze
Pysznuitko się prezentują :))