Prosta i szybka przekąska ze szparagami. Jest łatwa do przygotowania a np. na kolację będzie jak znalazł.
Jak przychodzę z pracy późnym popołudniem a w zasadzie pod wieczór to najczęściej robię sobie takie ciepłe i proste przekąski. W domu mam zazwyczaj placki tortilli w zapasie bo rewelacyjnie nadają się na takie szybkie, ciepłe dania. Daję do nich cukinie, paprykę, pomidory, czasami chorizo lub salami ( bo bardzo lubię) co tam mam w lodówce i zapiekam z serami, cebulką, czosnkiem i ziołami.
Teraz zrobiłam z ulubionymi zielonymi szparagami, które świetnie się do tego nadają. Wcześniej potrząsnęłam szparagi w worku z dodatkiem oliwy i przypraw a następnie krótko grillowałam.
Jeśli ktoś jest bardzo głodny to może grillować szparagi bez potrząsania, wystarczy tylko je skropić lekko oliwą w trakcie grillowania. Oczywiście dla mięsożerców może być wersja : szparagi i mięso ( kurczak, wołowina….) Podane z sałatką są wystarczającym daniem aby czuć się najedzonym.
Składniki dla 2 osób
Cztery tortille kukurydziane,
Pęczek zielonych szparagów,
100 g sera mozarella,
Świeże listki bazylii i tymianku,
Oliwa,
2-3 ząbki czosnku,
2 pomidory średniej wielkości,
Wykonanie
Szparagi cienko obieramy na całej długości (pomijając główki), odcinamy zdrewniałe końcówki i myjemy. Następnie wkładamy do worka foliowego, do którego dajemy też oliwę, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i potrząsamy. Tak przygotowane szparagi grillujemy krótko – około 2 minuty.
Na placki kukurydzianej tortilli układamy grillowane szparagi, plastry pomidora, świeże zioła ( bazylię i tymianek), doprawiamy solą, pieprzem i na koniec posypujemy starym serem mozarella. Składamy tortille na pół i grillujemy.
Podajemy z zieloną sałatą .
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz