Lato w pełni więc chętnie korzystamy z lekkich i prostych dań na grillu, sałatek czy innych dań z warzywami. Ja w lecie składam się w 90 % z warzyw i owoców bo wykorzystuje na maksa sezonowe, świeże produkty.
Dzisiaj mam coś prostego ale pysznego czyli ulubione krewetki z ulubioną cukinią. Najważniejsza jest tu marynata, w której macerują się krewetki. Potem jeszcze chwilę cukinia maceruje się i hop na grilla lub patelnię grillową. Jeśli będziecie na grillu robić, to koniecznie na tacce bo szaszłyk powinien smażyć się w sosie.
Do tego świeża kolendra i sos.
Mniam !
Składniki:
600 g krewetek świeżych dużych,
1 średnia cukinia,
100 ml białego wina,
3 ząbki czosnku,
1 limonka,
Szczypta chilli w proszku,
Oliwa do smażenia,
1 łyżka miodu
Świeże liście kolendry,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski.
W misce mieszamy wino, wyciśnięty czosnek, sok z 1 limonki, chilli, sól, pieprz oraz miód. Tak przygotowanym sosem polewamy krewetki, mieszamy i marynujemy, przechowujemy w lodówce godzinę.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę ( nie za małą).
Krewetki nakłuwamy na patyczki, naprzemiennie z cukinią. Polewamy oliwą i sosem z marynaty każdy szaszłyk. Zostawiamy na 10 minut aby cukinie przeszły marynatą.
Na patelni grillowej lub innej smażymy szaszłyki razem z sosem około 4 min, z każdej strony.
Krewetki wykładamy na talerz, posypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.
Podajemy np. z pikantnym sosem majonezowo- jogurtowym ( w misce mieszamy 100 g jogurtu naturalnego, gęstego z łyżką majonezu, łyżką soku z cytryny, chilli, solą i pieprzem).
Smacznego !
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz