Nie wiem czy macie takie same obserwacje, że ostatnimi laty nie ma wiosny. Z zimna robi się od razu lato z temperaturą 20-25 stopni. Ubrania zimowe zamieniamy od razu na letnie. Oczywiście można powiedzieć, taki mamy klimat. Ja lubię wiosnę i trochę mi żal, że nie ma takiego łagodniejszego przejścia z zimy. Ale najważniejsze, że zrobiło się ciepło.
Skoro zrobiło nam się ciepło i słonecznie – prawie lato, to czas pomyśleć o daniach na grilla. Majówka za niedługo więc będziemy szukać pomysłów na fajne dania na piknik, na działkę.
Dzisiaj mam propozycję na aromatyczne szaszłyki z piersi kurczaka. Zamarynowałam je w gęstym jogurcie naturalnym z dodatkiem kuminu, przyprawy sumak, czosnku. O przyprawie sumak już Wam pisałam, że kupiłam ją w związku przepisami z książki pt. „ Persiana”. Ma lekko kwaskowaty smak więc idealnie nadaje się do różnych dań , np. z mięsa.
Szaszłyki podałam na wiosennej, kolorowej sałacie. Do tego zrobiłam sos.
Bardzo kolorowe i pyszne danie nie tylko na gill w ogrodzie.
Składniki:
2 piersi kurczaka z wolnego wybiegu,
3 ząbki czosnku,
Łyżeczka przyprawy sumak,
Łyżeczka kuminu,
5 łyżek jogurtu naturalnego, greckiego,
oliwa z oliwek,
sól, świeżo zmielony pieprz ,
Sos jogurtowy:
200 ml gęstego, naturalnego jogurtu ,
2 ząbki czosnku,
Papryczka chilli,
Łyżeczka przyprawy sumak,
Sól, pieprz
Sałatka:
Mieszanka sałat,
Pomidor,
Truskawki,
Sok z 1 limonki,
Czerwona cebula,
Sól, pieprz,
oliwa
Wykonanie
Przygotowujemy marynatę.
Do miski dajemy jogurt, oliwę, wyciśnięte ząbki czosnku, kumin, sumak, sól, troszkę chilli w proszku, i wszystko mieszamy.
Piersi kurczaka kroimy w paski średniej szerokości, doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do marynaty. Trzymamy około godziny.
Przystępujemy do formowania szaszłyków. Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju a następnie nadziewamy na nie mięso . Układamy na grillu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w piekarniku, na funkcji grill około 20 minut. Odwracamy od czasu do czasu szaszłyki.
W między czasie przygotowujemy sałatkę i sos .
Mieszankę sałat myjemy, suszymy, dodajemy pokrojone w paski pomidory, pokrojone w kawałki truskawki, cebulę pokrojoną w piórka, skrapiamy sokiem limonki, oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos. W miseczce mieszamy jogurt, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, na wierzchu posypujemy sumakiem, dodajemy paski chilli i polewamy oliwą.
Podajemy szaszłyki na sałacie, skrapiając je sokiem z cytryny, z sosem.
Mmmm, idealne na lato 🙂