Ciąg dalszy różnych wariacji na temat dyni. Tym razem zapraszam na lubianą chyba przez wszystkich szarlotkę, ale na dyniowym cieście. Muszę Wam powiedzieć, że bardzo spodobały się nam potrawy z dodatkiem dyni. Raz, że są w cudnym kolorze, po drugie są pyszne a poza tym zdrowe. Zachęcam do przygotowywania różnych dań z dodatkiem dyni bo jak widzicie dobra jest zarówno z wersji wytrawnej jak też na słodko.
Składniki na okrągłą blachę:
¾ szklanki pure dyniowego,
4 szklanki mąki pszennej,
½ margaryny,
½ szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 żółtka i 1 całe jajko,
1 kg jabłek,
Cukier waniliowy,
Garść żurawiny
Wykonanie
Dynię obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowaną dynię odcedzamy i rozdrabniamy w blenderze na pure i zostawiamy do wystudzenia
Jabłka myjemy, obieramy , kroimy na małe kawałki. Następnie podsmażamy w garnku z 2 łyżkami wody, cukrem waniliowym i z łyżką zwykłego cukru 30 minut ( nie doprowadzamy do całkowitego rozdrobnienia jabłek lecz zostawiamy z kawałkami – zależne jest to od tego jakiego rodzaju jabłek używamy ). Oczywiście jeśli jabłka są same w sobie bardzo słodkie to wtedy daję tylko sam cukier waniliowy. Podsmażone jabłka schładzamy.
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, pure dyniowe i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, jajko, cukier, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Z tym, że jedna część ma być większa na spód blachy a druga mniejsza do zrobienia pasków na jabłkach. Większą rozwałkowujemy na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy podsmażone i wystudzone jabłka, posypujemy cynamonem i żurawiną. Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt, z którego kroimy paski – układamy je na placku dowolnie tak jak nam się spodoba. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 45 -50 min.
Bardzo ciekawy pomysł!
Cudna ta szarlotka 🙂 Ogromnie mi się pomysł z dyniowym ciastem podoba 🙂
Dziękuję 🙂 Dynia jest rewelacyjna jako dodatek do różnych dań. Polecam i zachęcam do próbowania ciekawych połączeń z dynią.