Kapusta z suszonymi grzybami to jedno z dwunastu dań, które gości na naszym stole wigilijnym. Jest to proste ale zarazem wyjątkowe danie. Wszyscy czekamy na taką kapustę cały rok bo w innym czasie nie smakuje tak szczególnie. Moja mama robi taką kapustę w sposób nie do podrobienia. Warunkiem tak pysznej kapusty jest to, że musi być kiszona naturalnie a nie octowa. Mama do tej pory kisi dla siebie i dla mnie taką pyszną kapustę. Wiem, że można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Zapewniam, że się opłaca bo smak i aromat jest nieporównywalny.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty,
5 dag grzybów suszonych – najlepiej borowików,
1 cebula garść kminku,
3 łyżki oleju lnianego/ oliwy
sól, pieprz,
2-3 liście laurowe
przyprawa maggi
Wykonanie
Grzyby płuczemy, moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz) a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy odpowiednio duży garnek, do którego wlewamy 2-3 łyżki oleju lnianego i smażymy cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucamy kapustę kiszoną ( wcześniej wypłukaną) razem z namoczonymi grzybkami wraz z wodą, w której moczyły się grzyby. Dodajemy liść laurowy oraz kilka ziaren czarnego pieprzu.
Wlewamy tyle wody, aby prawie zakryła kapustę. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszamy od czasu do czasu i w razie konieczności dolewamy wodę. W czasie gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
ach, najlepsza, tradycyjna kapusta! musi być na wigilijnym stole :]
Ale się zrobiłam głodna patrząc na tę kapustę 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Oczywiście, że kapusta z grzybami musi być. Sam już pokroiłem i zapakowałem do garnka. Resztą zajęli się bardziej ode mnie obeznani w temacie.
U mnie świąteczną kapustę robi się nie tylko z grzybami, ale dodaje się jeszcze groch, nie mogę się już jej doczekać na wigilii, pozdrawiam 🙂
skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam i życzę Wesołych i Smacznych Świąt!