Teraz, kiedy młoda kapusta jest najlepsza proponuję przygotować z niej surówkę, która będzie wspaniałym dodatkiem do obiadów, ciepłych kanapek lub na grilla. Przygotowanie takiej surówki zajmuje niewiele czasu a smak jest wyjątkowy. Zapewne każdy ma swój przepis na taką surówkę ale ja lubię ją w najprostszej wersji czyli z marchewką, młodą cebulką , czasami z koperkiem i jabłkiem, koniecznie z sokiem z cytryny i oliwą. Pycha!!
Składniki
główka młodej kapusty ( średniej wielkości),
1 młoda cebula,
2 marchewki średniej wielkości,
koperek
sól, pieprz,
oliwa,
sok z 1 cytryny
Wykonanie
Kapustę myjemy i szatkujemy na drobno. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę ( 5 minut – nie długo, aby za bardzo nie zmiękła bo musi być trochę chrupiąca ). Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarku o dużych oczkach; dodajemy do kapusty. Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do kapusty. Koperek drobno kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy sok z cytryny, pieprz, oliwę i mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu do mięsa lub po prostu jako samodzielną sałatkę.
Chyba jeszcze nigdy nie jadłam surówki z młodej kapusty… chętnie kiedyś spróbuję. Pozdrawiam 🙂
Smakowicie wygląda, a że kapusta króluje, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skopiować Twój sposób na surówkę 🙂
uwielbiam tą surówkę :)) !
Ja tu jeszcze widzę coś, czego mi od początku brakowało! KOPEREK 😛
Pyszna.Kapustę można szybciutko poszatkować z heblem Borner.