Zdrowa i lekka przekąska z sezonowymi warzywami. Tym razem ze szparagami, mango, papryczką chilli i ogórkiem.
Spring rollsy nie smaży się na tłuszczu więc są lekkie i dietetyczne. Najczęściej robi się je z surowymi warzywami, pieczonym mięsem, rybą.
Można je przygotować wcześniej i zabrać np. do pracy lub podać gościom jako pyszną przekąskę. Ja zrobiłam z duszonymi warzywami, na jednej patelni więc dodatkowo są szybkie i proste do przygotowania. Warzywa nie dusimy długo, powinny być trochę chrupiące.
Składniki
pęczek zielonych szparagów,
mango,
ogórek świeży,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła,
2 papryczki chilli,
Sól, pieprz,
4 ząbki czosnku,
Papier ryżowy
Wykonanie
Szparagi oczyścić delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Można obrać delikatnie końcówki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy szparagi, jeśli są małe to nie przekrawamy na dwie części, jeśli duże to dzielimy na dwie części i smażymy 3- 4 minuty – obracając od czasu do czasu.
Mango obieramy i kroimy na paski średniej grubości. Papryczkę chilli też czyścimy z pestek i kroimy na paski. Dodajemy do szparagów i dusimy wszystko około 3 minut, obracając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ogórek myjemy i kroimy również w paski średniej wielkości.
Papier ryżowy moczymy w wodzie a następnie zwijamy w rulon ze szparagami, mango, papryczką chilli i ogórkiem. Podajemy same lub z sosem słodko-kwaśnym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz