Spring rollsy ze szparagami, mango i świeżym ogórkiem

Zdrowa i lekka przekąska z sezonowymi warzywami. Tym razem ze szparagami, mango, papryczką chilli i ogórkiem.

Spring rollsy nie smaży się na tłuszczu więc są lekkie i dietetyczne. Najczęściej robi się je z surowymi warzywami, pieczonym mięsem, rybą.

Można je przygotować wcześniej i zabrać np. do pracy lub podać gościom jako pyszną przekąskę. Ja zrobiłam z duszonymi warzywami, na jednej patelni więc dodatkowo są szybkie i proste do przygotowania. Warzywa nie dusimy długo, powinny być trochę chrupiące.

szparagi rollsy

Składniki

pęczek zielonych szparagów,

mango,

ogórek świeży,

2 łyżki oliwy,

2 łyżki masła,

2 papryczki chilli,

Sól, pieprz,

4 ząbki czosnku,

Papier ryżowy

Wykonanie

Szparagi oczyścić  delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Można obrać delikatnie końcówki.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i  lekko podsmażamy. Następnie  wrzucamy szparagi, jeśli są małe to nie przekrawamy na dwie części, jeśli duże to dzielimy na dwie części i smażymy 3- 4 minuty – obracając od czasu do czasu.

Mango obieramy i kroimy na paski średniej grubości. Papryczkę chilli też czyścimy z pestek i kroimy na paski. Dodajemy do szparagów i dusimy wszystko około 3 minut, obracając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ogórek myjemy i kroimy również w paski średniej wielkości.

Papier ryżowy moczymy w wodzie a następnie zwijamy w rulon ze szparagami, mango, papryczką chilli i ogórkiem. Podajemy same lub z sosem słodko-kwaśnym.

 szparagi rollsy-003 szparagi rollsy-001

Szparagowe<3Love

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.