Jest to danie, w którym są wszystkie moje ulubione składniki: makaron, łosoś, szpinak, suszone pomidory. Zachęcam do przygotowania takiego makaronu bo jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Moja rodzina była zachwycona smakiem, a ja szybkością przygotowania.
Składniki
Opakowanie makaronu – spaghetti (może być także tagliatelle)
Filet z łososia – około 20 dag
30 dag szpinaku,
Suszone pomidory,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
3 łyżki śmietany
Oliwa,
Świeże listki bazylii
Świeże pomidorki koktajlowe
Wykonanie
Filet z łososia myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy filet z łososia po 4 minuty z każdej strony.
Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek i dusimy chwilkę na wolnym ogniu. Dodajemy na patelnię szpinak i dusimy razem do momentu aż wyparuje woda z patelni. Dodajemy do szpinaku kawałki suszonych pomidorów, śmietanę, mieszamy wszystko i chwilkę dusimy.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, odcedzamy i dodajemy na patelnię do szpinaku. Wszystko podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy kawałki usmażonego łososia ( rozdrabniamy usmażony filet), listki bazylii i powoli mieszamy. Podajemy z kawałkami pomidorków koktajlowych i startym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz