Makaron spaghetti ze szpinakiem i łososiem

Jest to danie, w którym są wszystkie moje ulubione składniki: makaron, łosoś, szpinak, suszone pomidory.  Zachęcam do  przygotowania takiego  makaronu bo jest wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Moja rodzina była zachwycona smakiem, a ja szybkością przygotowania.

Makaron spaghetti ze szpinakiem i łososiem

Składniki

Opakowanie makaronu – spaghetti (może być także tagliatelle)

Filet z łososia – około 20 dag

30 dag szpinaku,

Suszone pomidory,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

3 łyżki śmietany

Oliwa,

Świeże listki bazylii

Świeże pomidorki koktajlowe

Wykonanie

Filet z łososia myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem. Patelnię grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy filet z łososia po 4 minuty z każdej strony.

Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek i dusimy chwilkę na wolnym ogniu. Dodajemy na patelnię szpinak i dusimy razem do momentu aż wyparuje woda z patelni. Dodajemy do szpinaku kawałki suszonych pomidorów, śmietanę,  mieszamy wszystko i chwilkę dusimy.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, odcedzamy i dodajemy na patelnię do szpinaku. Wszystko podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem  i mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy kawałki usmażonego łososia ( rozdrabniamy usmażony filet), listki bazylii  i powoli mieszamy. Podajemy z kawałkami pomidorków koktajlowych i startym parmezanem.

Makaron spaghetti ze szpinakiem i łososiem

Makaron spaghetti ze szpinakiem i łososiem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.