Jest to następna wersja naszego ulubionego dania z makaronem. Jest prosta i szybka do zrobienia ale jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna. Pomysł na taki makaron poddała moja córka, która też jest miłośniczką dań z makronem.
Zima w tym roku przyszła dość późno ale za to z wielkim mrozem. Okoliczności przyrody zrobiły się cudne : w ogrodzie śnieg na choinkach, iskrzący się mróz w słońcu – pięknie, tylko dlaczego tak zimno ( – 18 stopni!).
Szukamy wtedy dań gorących, rozgrzewających. Boczek smażony, bazylia, szpinak to doskonałe połączenie z makaronem, które jednocześnie przenosi nas w ciepłe klimaty śródziemnomorskie. Do tego lampka czerwonego wina i możemy przeżyć zimno – oby do wiosny.
Składniki
Opakowanie makaronu – spaghetti
Plastry boczku parzonego – 10 sztuk,
30 dag szpinaku,
Garść świeżych liści bazylii lub łyżka suszonej,
Suszone pomidory,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
Sok z ½ cytryny,
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
Oliwa,
Tarty parmezan
Wykonanie
Boczek kroimy w większą kostkę i smażymy około 3 minut na patelni z 1 łyżką oleju ( jeśli mamy trochę tłusty boczek to nie dajemy oleju). Gotowy, usmażony odkładamy do miseczki. Szpinak myjemy. Na patelni, na której smażył się boczek dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy chwilkę na wolnym ogniu ( jeśli jest mało tłuszczu to dodajemy łyżkę oliwy). Dodajemy na patelnię szpinak i dusimy razem do momentu aż wyparuje woda z patelni. Dodajemy do szpinaku kawałki suszonych pomidorów, wyciśnięty czosnek, pokrojoną bazylię mieszamy wszystko, doprawiamy solą, pieprzem, na koniec dodajemy boczek i znowu mieszamy.
W między czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem, odcedzamy ( zostawiamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu). Do garnka gdzie gotowaliśmy makaron dajemy mieszankę ze szpinaku z boczkiem, dodajemy wodę z makaronu, sok z ½ cytryny i 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego typu greckiego. Wszystko podgrzewamy, doprawiamy ewentualnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy delikatnie. Podajemy ze startym parmezanem.
Jak dla mnie idealny dobór składników 🙂
tak, boczek, szpinak, suszone pomidory… to dobre dodatki dla makaronu 🙂 Dziękuję:)
Danie znakomite! Uwielbiam wracać do tego przepisu. Dziękuję za mozliwość odkrycia nowych smaków:-)
Ja również dziękuję za miłe słowa:)Cieszę się, że danie smakuje i wracasz do niego. Pozdrawiam serdecznie 🙂