Jak zwykle na sobotni obiad pojawił się dziś u nas makaron – tym razem w wersji 100% włoskiej, czyli spaghetti napoli. Nie chcę się powtarzać, ale ja i moja rodzina jesteśmy wielkimi miłośnikami kuchni włoskiej. Przepis ten jest niezwykle prosty i szybki, co dzisiaj okazało się dla mnie przyjazne, bo pogoda zrobiła się ładna i weekend z chęcią spędzam w ogrodzie przywracając go powoli do życia.
Składniki dla 4 osób:
opakowanie makaronu spaghetti
pomidory krojone z puszki
1 cebula średnia
3-4 ząbki czosnku
sos pomidorowy
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
pół łyżeczki bazylii
parmezan
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu al dente. Na dużej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy na małym ogniu, następnie zwiększamy ogień i dodajemy sos pomidorowy i pomidory krojone. Na małym ogniu gotujemy ok. 15min. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Wykładamy porcję makaronu na talerz, nakładamy sos i posypujemy parmezanem. Do tego lampkę czerwonego wina i możemy poczuć się jak we Włoszech. 🙂
bardzo lubię ten przepis. prosty i wyjątkowo smaczny. a w dodatku niskokaloryczny 😉
klasyka najlepsza, to mój ulubiony rodzaj spaghetti 🙂
ja również jestem fanką kuchni włoskiej 🙂 a spaghetii wyszło niezwykle urokliwe i jeszcze lampka wina… idealny obiad!
Uwielbiam spaghetti. Twoje wygląda bardzo smakowicie :).
klasyka zawsze na czasie i zawsze smakowita:)
z jakiej firmy poleca Pani pomidory w puszce?