Smash burger z mayo chorizo i domowymi piklami

Warsztaty z Sokołowem to zawsze fajne towarzystwo, ciekawe przepisy i dobra zabawa przy gotowaniu. Wszystkie warsztaty, na których bywam są fajne ale te z grillowania szczególne. Po pierwsze odbywają się w pięknych okolicznościach przyrody czyli w parku okalającym dworek w Woli Suchorzebskiej. Zawsze są dobre produkty z Sokołowa i doskonali Szefowie Kuchni, którzy przygotowują przepyszne propozycje na grilla.

W tym roku było równie przepysznie i wszystkie propozycje na grilla były doskonałe.

Dzisiaj jedna z propozycji, którą robiliśmy z Andrzejem Andrzejczakiem, specem od mięsa.

Burger i dodatki do niego to było mistrzostwo świata a szczególnie sos mayo chorizo ! Przepyszny, z lekkim posmakiem chorizo, idealny do burgerów. Jak zostanie to można go przechowywać w lodówce i dodawać do kanapek.

Zrobiłam dla swoich z domowymi bułkami burgerowymi ( tutaj przepis) i wszyscy byli zachwyceni smakiem.

Składniki dla 4 osób :

– wołowina mielona 600 g

– bułka pszenna 4 szt

– ogórki piklowane

– mayo chorizo

– piklowana czerwona cebula

– sałata rzymska mini

– pomidory 2 szt,

– ser do burgerów

 

Masa na burgery

Składniki:

  • 600 g mix wołowiny mielonej w  proporcji: 80% mięsa – 20% tłuszczu (rozbratel, łopatka)
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • woda gazowana

Sposób przygotowania:

Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy gazowaną wodę i dokładnie mieszamy tak, aby wymieszać dobrze przyprawy i wyrobić masę. Gotową masę najlepiej schłodzić w lodówce. Kulkujemy mięso po 100 g (smarując dłonie olejem lub wodą, żeby mięso nie przywierało). Smashe robimy zwykle bezpośrednio na grillu – planchy. Ja smażyłam na patelni grillowej.

Na rozgrzaną planchę kładziemy kulkę mięsa, dociskamy odpowiednią stalową łopatką izolując pergaminem, tak aby mięso się „rozsmarowało” po powierzchni grilla, karmelizujemy mocno mięso, po upływie mniej więcej 1 minuty przerzucamy burgera na drugą stronę, dociskamy, kładziemy ser i grillujemy drugą minutę.

 

Piklowana cebula

Składniki:

  • czerwona cebula 4 sztuki
  • ocet jabłkowy 3 łyżki
  • cukier 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Cebulę  kroimy  w  cienkie  pióra.  Zasypujemy  cukrem,  zalewamy octem i całość ugniatamy.

Mayo chorizo

Składniki:

  • olej 1L
  • ocet jabłkowy 20 ml
  • jajka 4 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • chorizo 250 g
  • papryka wędzona 15 g
  • sól 15 g


Sposób przygotowania:


Chorizo należy pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na skwarki, tak żeby było chrupiące. Olej wytopiony podczas smażenia zlewamy, użyjemy go do majonezu, a skwarki osuszamy na papierze. Jajka, czosnek, sól, ocet jabłkowy, miksujemy blenderem. Następnie dalej miksując, wlewamy powoli olej, tak żeby powstała emulsja. Na koniec wrzucamy chrupiące skwarki z chorizo.

Piklowane ogórki

 

Składniki:

  • ogórek gruntowy 0,5 kg
  • ocet spirytusowy 40 ml
  • cukier 2 łyżki
  • pieprz cayenne – większa szczypta
  • czosnek świeży 2 ząbki
  • olej 20 ml
  • sól

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie myjemy i zasypujemy solą. Odstawiamy na około 1 h, żeby puściły wodę. W tym czasie gotujemy ocet z cukrem. Czosnek, pieprz cayenne, olej miksujemy blenderem i nacieramy osuszone ogórki. Następnie zalewamy całość gorącą marynatą.

Bułki burgerowe przekrawamy na dwie części i grillujemy. Na ciepłe bułki wykładamy sos, sałatkę, mięso, ogórki, plasterki pomidora, cebulę i ponownie sos. Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.