Grudzień to szczególny miesiąc. Nic nie przebije w te szare dni, grudniowych światełek, lampek i świątecznych smaków.
Śledzie na naszym stole wigilijnym były i będą w różnej wersji. Bardzo je lubimy.
Robię tradycyjnie ze świeżą, pokrojoną w kostkę cebulą z olejem ale też z różnymi dodatkami (żurawina, jabłka, ogórki korniszony), czy inne ulubione dodatki.
Dzisiaj prosty ale pyszny smak śledzi z podsmażaną na maśle cebulką z dodatkiem oleju lnianego.
Składniki:
4-5 filetów śledziowych,
4 średnie cebule,
Olej lniany,
Pieprz, sól,
Oliwa, masło
Wykonanie:
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i jeśli uznamy, że są za słone to zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 1 godz, odcedzamy wodę i suszymy śledzie. Kroimy na około 4 cm kawałki.
Cebule kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy cebulę i dusimy na średnim a nawet małym ogniu, mieszając aby cebula nie spaliła się, około 10 minut. Dodajemy soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku. Studzimy cebulę.
W słoiku układamy śledzie, cebulę, śledzie, cebulę i zalewamy olejem lnianym. Zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz