Śledzie z podsmażaną cebulą w oleju lnianym


Grudzień to szczególny miesiąc. Nic nie przebije w te szare dni, grudniowych światełek, lampek i świątecznych smaków.
Śledzie na naszym stole wigilijnym były i będą  w różnej wersji. Bardzo je lubimy.
Robię  tradycyjnie ze świeżą, pokrojoną w kostkę  cebulą z olejem ale też z różnymi dodatkami  (żurawina, jabłka, ogórki korniszony),  czy inne ulubione dodatki.
Dzisiaj prosty ale pyszny smak śledzi z podsmażaną na maśle cebulką z dodatkiem oleju lnianego.


Składniki:

4-5 filetów śledziowych,

4 średnie  cebule,

Olej lniany,

Pieprz, sól,

Oliwa, masło

 

Wykonanie:

Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i jeśli uznamy, że są za słone to zalewamy zimną wodą i zostawiamy na  1 godz, odcedzamy wodę i suszymy śledzie. Kroimy na około 4 cm kawałki.

Cebule kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy cebulę i dusimy na średnim a nawet małym ogniu, mieszając aby cebula nie spaliła się, około 10 minut. Dodajemy  soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku. Studzimy cebulę.

W słoiku układamy śledzie, cebulę, śledzie, cebulę i zalewamy olejem lnianym. Zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.