Już pisałam, że jesień i zima to najlepszy sezon na śledzie. Spożywamy je na 100 sposobów. Zazwyczaj przygotowujemy tzw. bazę śledziową i przechowujemy w lodówce. I w zależności od nastroju albo dostępności dodatków robimy różne wersje.
Tym razem śledź z cebulką i papryką marynowaną. Też uwielbiamy ją w zimie, a jest naprawdę pyszna – to jeden z przetworów przygotowanych na zimę przez moja mamę.
Składniki:
3 śledzie a la matjas (z bazy wcześniej przygotowanej albo gotowe majtasy w oleju) 2 papryki marynowane Cebula biała Cebula czerwona Cytryna Olej, Pieprz kolorowy – świeżo mielony Wykonanie:
Śledzie kroimy w kawałki , paprykę i cebule kroimy w kostkę . Wykładamy na półmisek, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy olejem.
Smacznego.
chetnie bym zjadla:)
polecam, smacznego 🙂