Śledzie to ulubione danie na wigilijnym i świątecznym stole. U mnie są jedną z obowiązkowych potraw. Jako wielbicielka śledzi robię je w różnych wersjach.
Dzisiaj propozycja na śledzie w lekkiej marynacie octowej z dodatkiem cebuli. Zrobiłam wczoraj i będą czekać na święta w lodówce.
Składniki:
6 filetów śledziowych,
1 cebula
Marynata:
2 szklanki wody,
1/3 szklanki octu,
1/3 szklanki oleju,
Liść laurowy, 3 ziela angielskie,
Płaska łyżeczka cukru
Wykonanie:
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i jeśli uznamy, że są za słone to zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 30 minut, odcedzamy wodę i suszymy. Kroimy na około 4 cm kawałki.
Cebule kroimy w paski.
W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodajemy cebulę i gotujemy 3 minuty. Dodajemy do wody ocet, olej, cukier i zagotujemy minutę. Studzimy aż będzie marynata zimna.
W słoiku układamy śledzie, cebulę, śledzie, cebulę i zalewamy marynatą. Zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz