Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. Lubimy je w różnych wersjach – z cebulką, po kaszubsku, z jabłkiem w sosie majonezowo-śmietanowym itd.
Dziś mam dla Was przepis na lekko pikantne z wyrazistym smakiem śledzie po wileńsku. Bardzo szybko i proste do przygotowania a smakują wybornie.
Składniki:
5-6 filetów śledziowych ( typu matjasy)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 średnie cebule,
4 ogórki konserwowe,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki ketchupu pikantnego,
Trochę wody – 6-8 łyżek,
Olej do smażenia
Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy godzinę w zimnej wodzie.
Wymoczone filety suszymy i kroimy w kawałki.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w talarki, rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy na nim cebulę aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat, ketchup i ogórki, mieszamy wszystko i dusimy 2 minuty. Studzimy.
Do wystudzonego sosu dodajemy kawałki śledzi, mieszamy, przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.
Warto przygotować wcześniej aby śledzie przegryzły się z sosem.









Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz