Śledzie po wileńsku

 

Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. Lubimy je w różnych wersjach – z cebulką, po kaszubsku, z jabłkiem w sosie majonezowo-śmietanowym itd.

Dziś mam dla Was przepis na lekko pikantne z wyrazistym smakiem śledzie po wileńsku. Bardzo szybko i proste do przygotowania a smakują wybornie.

Składniki:

5-6  filetów śledziowych ( typu matjasy)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 średnie cebule,

4 ogórki konserwowe,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki ketchupu pikantnego,

Trochę wody – 6-8 łyżek,

Olej do smażenia

Wykonanie:

Filety śledziowe moczymy godzinę w zimnej wodzie.

Wymoczone filety suszymy i kroimy w kawałki.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w talarki, rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy na nim cebulę aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat, ketchup i ogórki, mieszamy wszystko i dusimy 2 minuty. Studzimy.

Do wystudzonego sosu dodajemy kawałki śledzi, mieszamy, przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.

Warto przygotować wcześniej aby śledzie przegryzły się z sosem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.