Śledzie po florencku

Pyszne śledzie po florencku z czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem, świeżą natką, koperkiem i innymi dodatkami będą doskonałym daniem na świątecznym i nie tylko stole.

Można je przygotować wcześniej bo najlepsze są po paru dniach od wymieszania.


Składniki

4 – 5 płatów  śledziowych,

1 czerwona cebula,

6-7 suszonych pomidorów,

Ząbek czosnku,

2 łyżki octu 10 %,

2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami,

2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki,

Olej rzepakowy,

Wykonanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie 1 godz. a następnie odcedzamy i suszymy.

Cebulę i czosnek  kroimy w piórka. Suszone pomidory kroimy w paski.

Przygotowujemy marynatę: Do miski dajemy cebulę, czosnek, pomidory, musztardę, ocet i mieszamy.

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do  marynaty, dodajemy natkę pietruszki i koperek, mieszamy, dajemy do słoika i zalewamy olejem rzepakowym.

Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po paru dniach marynowania.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.