Pyszne śledzie po florencku z czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem, świeżą natką, koperkiem i innymi dodatkami będą doskonałym daniem na świątecznym i nie tylko stole.
Można je przygotować wcześniej bo najlepsze są po paru dniach od wymieszania.
Składniki
4 – 5 płatów śledziowych,
1 czerwona cebula,
6-7 suszonych pomidorów,
Ząbek czosnku,
2 łyżki octu 10 %,
2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami,
2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki,
Olej rzepakowy,
Wykonanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie 1 godz. a następnie odcedzamy i suszymy.
Cebulę i czosnek kroimy w piórka. Suszone pomidory kroimy w paski.
Przygotowujemy marynatę: Do miski dajemy cebulę, czosnek, pomidory, musztardę, ocet i mieszamy.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do marynaty, dodajemy natkę pietruszki i koperek, mieszamy, dajemy do słoika i zalewamy olejem rzepakowym.
Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po paru dniach marynowania.








Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz