Nie wiem jak wy ale ja kocham takie polskie sezonowe warzywa w kiszonce. O tej porze są one tanie i wyjątkowo smaczne. Najlepszy w tym zestawie jest kiszony kalafior- po prostu rewelacja. Obok ogórków małosolnych stanowią w naszym domu wyborny dodatek do różnych dań mięsnych i nie tylko. Trzeba dodać, że papryczka chilli nadaje im niesamowitej pikanterii. Im dłużej stoją tym są pikantniejsze. Zrobiłam ostatnio dwa słoje i została tylko resztka – muszę znowu udać się na bazar po warzywka.
Składniki:
1 kalafior,
3 papryki – żółta, czerwona, zielona,
2 Marchewki,
seler,
Papryczka chilli
2 l wody
2 łyżki soli,
Pół szklanki octu winnego,
1 łyżka cukru
kilka ząbków czosnku
łyżeczka gorczycy
łyżka ziaren pieprzu czarnego
3 łyżki przyprawy do kiszenia Marsyl
5 liści laurowych
Wykonanie
Sól i cukier dodajemy do przegotowanej wody i studzimy ją. W międzyczasie czyścimy i myjemy dokładnie warzywa. W słoju układamy warstwami warzywa, dodajemy czosnek, dosypujemy pozostałe przyprawy. Zalewamy słoną wodą, octem winnym i szczelnie przykrywamy.
Jeśli nie dodalibyśmy przyprawy do kiszenia koniecznie trzeba dodać parę gałęzi kopru i kawałek korzenia chrzanu.
Po 3 dniach można już kosztować. Sezonowa pychota dobra do wszystkiego. Wyszły przepyszne, nie za słone a papryczka chilli dodała im pikanterii więc smakują wybornie mniam.
warzywa zawsze i pod kazda postacia 😉
Moja mama zawsze robi takie słoikowe rożności, na zimę w sam raz. 🙂
Kiszony kalafior w słojach ,to smakowita rzecz. Od lat robię takie ,fakt wkładam sam kalafior . Teraz jeśli pozwolisz spróbuję Twojego przepisu.
Oczywiście, będzie mi miło, mam nadzieję, że warzywa posmakują 🙂
Witam, szukałam przepisów na kiszenie warzyw, jadłam takie na Ukrainie i trafiłam tu. Ale mam nieodparte wrażenie, że to nie jest tradycyjna kiszonka. Kisi się bez octu, z octem to marynata raczej. Ale zrobiłam, dodałam grube kawałki od kapusty pekińskiej, warzywa są świetne, chrupiące ale marynowane nie kiszone.
zrobiłaś kalafiora w MARYNACIE a nie kalafior kiszony. To wielka różnica, ponieważ do kiszenia nie dodaje się octu. Kwas SAM się wytwarza – jak w kapuście kiszonej czy ogórkach.
PS.kisić można wszystkie nasze warzywa