Sezonowe warzywa kiszone na ostro

Nie wiem jak wy ale ja kocham takie polskie sezonowe warzywa w kiszonce. O tej porze są one tanie i wyjątkowo smaczne. Najlepszy w tym zestawie jest kiszony kalafior- po prostu rewelacja. Obok ogórków małosolnych stanowią w naszym domu wyborny dodatek do różnych dań mięsnych i nie tylko. Trzeba dodać, że papryczka chilli nadaje im niesamowitej pikanterii. Im dłużej stoją tym są pikantniejsze. Zrobiłam ostatnio dwa słoje i została  tylko resztka – muszę znowu udać się na bazar po warzywka.

 

Składniki:

1 kalafior,

3 papryki – żółta, czerwona, zielona,

2 Marchewki,

seler,

Papryczka chilli

2 l wody

2 łyżki soli,

Pół szklanki octu winnego,

 1 łyżka cukru

kilka ząbków czosnku

łyżeczka gorczycy 

łyżka ziaren pieprzu czarnego 

3 łyżki przyprawy do kiszenia Marsyl

5 liści laurowych 

Wykonanie

Sól i cukier dodajemy do przegotowanej wody i studzimy ją. W międzyczasie czyścimy i myjemy dokładnie warzywa.  W słoju układamy warstwami warzywa, dodajemy  czosnek, dosypujemy pozostałe przyprawy. Zalewamy słoną wodą, octem winnym i szczelnie przykrywamy.

Jeśli nie dodalibyśmy przyprawy do kiszenia koniecznie trzeba dodać parę gałęzi  kopru i kawałek korzenia chrzanu.

Po 3 dniach można już kosztować. Sezonowa pychota dobra do wszystkiego. Wyszły przepyszne,  nie za słone a papryczka chilli dodała im pikanterii więc smakują wybornie mniam.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Drui..
    5 września
    Odpowiedz

    Moja mama zawsze robi takie słoikowe rożności, na zimę w sam raz. 🙂

  2. elik02
    7 września
    Odpowiedz

    Kiszony kalafior w słojach ,to smakowita rzecz. Od lat robię takie ,fakt wkładam sam kalafior . Teraz jeśli pozwolisz spróbuję Twojego przepisu.

  3. kuchnia_breni
    7 września
    Odpowiedz

    Oczywiście, będzie mi miło, mam nadzieję, że warzywa posmakują 🙂

  4. Zocha
    11 września
    Odpowiedz

    Witam, szukałam przepisów na kiszenie warzyw, jadłam takie na Ukrainie i trafiłam tu. Ale mam nieodparte wrażenie, że to nie jest tradycyjna kiszonka. Kisi się bez octu, z octem to marynata raczej. Ale zrobiłam, dodałam grube kawałki od kapusty pekińskiej, warzywa są świetne, chrupiące ale marynowane nie kiszone.

  5. ewa
    30 września
    Odpowiedz

    zrobiłaś kalafiora w MARYNACIE a nie kalafior kiszony. To wielka różnica, ponieważ do kiszenia nie dodaje się octu. Kwas SAM się wytwarza – jak w kapuście kiszonej czy ogórkach.
    PS.kisić można wszystkie nasze warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.