Mamy lato, upały więc deser na zimno jest idealny na taką porę. Można go zrobić z gotowego twarogu z wiaderka lub tak jak u mnie, z ricotty i mascarpone. Zrobiłam go z musem z truskawek i z gotowego serka waniliowego bo szybkie desery w lato są najlepsze.
Wyszedł kolorowy, zimny i bardzo pyszny.
Masa serowa:
250g serka ricotta
250g serka mascarpone
Szklanka cukru,
400 g gotowego serka waniliowego,
6 łyżek żelatyny spożywczej,
Szklanka mleka,
ok 1/2kg truskawek bez szypułek
Wykonanie:
Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Parę truskawek myjemy, wycieramy i kroimy w plastry, które układamy po bokach tortownicy.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzącym mleku, mieszając aby nie było grudek. Odstawiamy do przestygnięcia.
3/4 porcji truskawek miksujemy na mus z cukrem.
Ricottę i mascarpone miksujemy na gładką masę. Dodajemy truskawki i wszystko miksujemy na gładką masę na niskich obrotach.
Na koniec dodajemy połowę wystudzonej żelatyny i wszystko delikatnie ale szybko mieszamy.
Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy, uważając na truskawki. Dajemy do lodówki na pół godz.
Serek waniliowy mieszamy dokładnie z pozostałą żelatyną, przelewamy na masę truskawkową i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz