Sernik, który skradł serca mojej rodziny i koleżanek z pracy. Obiecałam przepis swoim czytelnikom więc jest przed Wielkanocą bo może ktoś pokusi się na taki.
Jest wilgotny, kremowy, chrupka pistacjowa daje przyjemny smak a czekolada go dopełnia.
Składniki:
Spód:
200 g ciastek maślanych – zblendować
100 g masła miękkiego
Ser:
1 kg mielonego sera (Wieluń, Piątnica)
4 jajka
150 g cukru
150 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 36%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pół łyżeczki olejku waniliowego
Wykonanie
Pokruszone ciastka zmieszać z masłem. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem, wyłożyć na spód ciastka, ubić, włożyć do lodówki na 30 min
Ser zmiksować z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Dodawać po jednym jajku i miksować krótko.
Dodać olejek waniliowy, mascarpone, śmietankę i miksować do połączenia składników.
Wylać na schłodzone ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 160 st., na spód włożyć formę keksówkę.
Po nagrzaniu piekarnika, wkładając sernik wlać wrzątek do keksówki. Sernik piec przez 60 min. Będzie biały. Po zakończeniu pieczenia potrzymać sernik w zamknięciu przez 10-15 min. Po tym lekko uchylić drzwiczki i po 15 min wyciągnąć. Sernik musi stężeć i wystygnąć.
Chrupka pistacjowa:
Ciasto filo – pół ciasta pokroić na wąskie paseczki, krótkie. Pokroić jak makaron. Na dużej patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Na średnim ogniu smażyć paski ciasta. Często mieszać. Ma być kolor rumiany, nie brązowy, musi być chrupkie. Wymieszać z kremem pistacjowym ze słoika i dać na wystudzony sernik.
Polewa czekoladowa:
Tabliczka czekolady gorzkiej
15 ml śmietanki 30%
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.
Wylać na chrupkę pistacjową, na sernik.
Wstawić do lodówki.
Sernik ubrać pistacjami i owocami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz