Dotychczas proponowałam wam dania na kolację wigilijną ale na świątecznym stole mamy również dania mięsne. Dzisiaj mam dla was propozycję na świąteczny obiad – schab w rozmarynie i soku pomarańczowym. Połączenie zapachu rozmarynu z pomarańczą daje smakowitą i aromatyczną potrawę. A jakie zapachy unoszą się podczas duszenia to musicie sami spróbować.
Składniki;
1 kg schabu
Sól , pieprz,
2 ząbki czosnku
Parę gałązek rozmarynu,
2 łyżki sosu sojowego
Oliwa
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/3 szklanki białego wina
1/2 pomarańczy
1 łyżka masła
Wykonanie:
Schab myjemy i osuszamy. W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, oliwę, sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Smarujemy zaprawą schab i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.
Gałązki rozmarynu myjemy, nakładamy na mięso i obwiązujemy razem. Zostawiamy tak przygotowany schab na godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniło. Podsmażony przekładamy do garnka, podlewamy częścią soku pomarańczowego, częścią wina i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 30 minut, podlewając od czasu do czasu sokiem i winem. Po upieczeniu chłodzimy mięso, czyścimy z nici i rozmarynu a następnie kroimy na małe plastry. Na patelnię przelewamy sos z pieczenia mięsa, dodajemy resztkę wina i soku, dusimy do wyparowania alkoholu, następnie doprawiamy solą, pieprzem i kroimy małe kostki pomarańczy, które dokładamy do sosu – dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę masła, które zagęści sos. Następnie odcedzamy przez sito, przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony schab i mamy gotowe świąteczne danie na obiad.
wygląda naprawdę elegancko.
wspaniały schab na święta. a ten sos? oszałamiający!
schabik pierwsza klasa, zazdroszczę zdjęć
mycatcooks.blogspot.com
świetnie wygladai pewnie tak smakuje:)
Połączenie smaków, jak dla mnie, idealne! Pycha!
wygląda naprawdę pysznie 🙂
Breniu , trafiłam zupełnie przypadkiem szukając przepisu na tarte z gruszkami,ale jak zobaczyłam jak lepisz uszka od razu wiedziałam że to Ty 🙂 fantastyczny blog i przepisy , na pewno skorzystam i będę śledzić na bieżąco. Pozdrawiam serdecznie. Dasza
Mięsko pierwsza klasa 🙂