Schab pieczony na kapuście kiszonej z pieczarkami

Święta tuż, tuż więc zapewne w waszych domach zbliża się czas intensywnego gotowania, pieczenia, szykowania różnych, pysznych dań. W wielu obowiązkowym daniem jest mięso, w różnych wersjach i smakach: gotowane, pieczone, duszone …itd.

Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny obiad, na danie mięsne, to taki schab pieczony w kapuście z pieczarkami będzie idealny. Najlepiej jak uda nam się kupić schab z dość dużą warstwą tłuszczu na wierzchu. W trakcie pieczenia schab nie będzie tak wysychać.

Pieczone w jednym garnku schab i kapusta z pieczarkami nabiorą od siebie wspaniałych aromatów. Najlepiej oczywiście jak kapusta będzie z dobrego źródła, ukiszona a nie zakwaszona. Do tego najlepsze są pieczone ziemniaki z dodatkiem, czosnku i rozmarynu.

Składniki:

Schab bez kości około 2 kg

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

2 łyżki sosu sojowego,

1 kg kapusty kiszonej,

200g pieczarek,

1 cebula,

2 liście laurowe,

1 kg ziemniaków,

Wykonanie:

Schab najlepiej jak będzie mieć trochę tłuszczu na wierzchu,  myjemy, suszymy, nacinamy mięso na wierzchu w kartkę a  następnie przyprawiamy ( sól, pieprz, wyciśnięty czosnek) mieszamy  i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale schab powinien być dobrze doprawiony. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce całą noc.

Kapustę  kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone w paski pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 7 – 10 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy do kapusty podsmażone pieczarki, dodajemy 2 liście laurowe, sól, pieprz i mieszamy.

Na tej samej patelni co smażyliśmy pieczarki, dodajemy olej i smażymy schab z dwóch stron. Na przygotowaną kapustę przekładamy podsmażony schab, podlewamy wodą (mała szklanka) i przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy schab na kapuście około 1½  godz. (sprawdzamy czy mięso i kapusta są miękkie).

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy na funkcji grill około ½  godz. W trakcie pieczenia  podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Schab przyrządzony w ten sposób jest bardzo soczysty, aromatyczny a  kapusta kiszona z pieczarkami smakuje wybornie.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.