Taki schab robi moja mama i jest to jedna z najlepszych wersji schabu jaki jadłam. Mama przygotowuje go najczęściej na różne ważne okazje dla rodziny. Nie wiem czy udało mi się odtworzyć smak jaki ma mamy mięso ale mojej rodzinie posmakował. Ważne jest to aby mięso wcześniej doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami i przetrzymać noc w lodówce. Mięso skruszeje wtedy pod wpływem soli i przypraw a pieczenie w folii z warzywami spowoduje, że mięso będzie soczyste i aromatyczne.
Składniki:
1 kg schabu,
2 marchewki,
kawałek selera,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
1 łyżka majeranku,
1 łyżka papryki w proszku
½ łyżka tymianku,
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Mięso myjemy, suszymy, przekładamy do miski. Czosnek wyciskamy i ucieramy razem z solą. Mięso doprawiamy roztartym czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, polewamy oliwą i odkładamy do lodówki na całą noc.
Tak przygotowane mięso przekładamy do folii do pieczenia razem z sosem, który się wytworzył i dodajemy liście laurowe. Warzywa (marchew, seler, cebulę) myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa w folii – dolewamy do tego trochę wody (1/3 szklanki). Folię zamykamy klipsem, przekładamy do garnka, do którego wlewamy ½ szklanki wody. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy mięso; pieczemy 1 ½ godz.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z warzywami z piekarnika a następnie z ostrożnie z folii (musimy uważać bo wszystko jest bardzo gorące). Mięso kroimy na plastry i przekładamy razem z warzywami do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy papryki w proszku i dusimy pod przykryciem 10 minut. Na koniec zagęszczamy sos ½ szklanki wody z 1 płaską łyżką mąki ziemniaczanej – całość zagotowujemy 4 minuty i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz