Sandacz to tak dobra ryba, że lubimy ją w najprostszej wersji czyli smażoną w panierce z bułki tartej lub płatków kukurydzianych. Do tak dobrej i prosto usmażonej ryby można jednak podać różne ciekawe dodatki, które urozmaicą danie ale nie zepsują smaku ryby.
Ostatnio zrobiłam do sandacza pieczoną dynię, która była lekko pikantna ale najlepszym dodatkiem okazała się sałatka z brokuła liściastego z sosem jogurtowo-czosnkowym i papryczką chilli. Kiedyś nie byłam do końca przekonana do brokuła liściastego ale podany w taki sposób ( w sumie prosty) okazał się być rewelacyjny.
Taka sałatka byłaby również dobra sama np. z grzankami z bagietki – prosto i smacznie .
Składniki
Sandacz,
Dynia – około 1 kg,
Brokuł liściasty – duża wiązka,
Mały gęsty jogurt naturalny typu greckiego,
Ząbek czosnku,
1 papryczka chilli,
Łyżka soku z cytryny,
1 jajko,
Bułka tarta
Olej do smażenia
Wykonanie
Sandacza, jeśli jest cały filetujemy, czyścimy z ości, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – solimy .
Dynię myjemy, czyścimy środek z miąższu, kroimy na mniejsze kawałki , układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i posypujemy grubą solą, papryczką chilli – ilość chilli uzależniona jest od tego jak pikantne potrawy lubimy ale trzeba uważać. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Z brokuła liściastego odkrawamy najgrubsze części, kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, wkładamy do wrzącej osolonej wodzy i gotujemy 4 minuty. Odcedzamy i studzimy.
W miseczce przygotowujemy sos : jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, sokiem z cytryny .
Z papryczki chilli wyjmujemy pestki i kroimy na paseczki.
Sandacza smażymy w panierce ( jajko, bułka tarta) .
Brokuł liściasty układamy na półmisku, polewamy sosem jogurtowym, posypujemy papryczką chilli i podajemy.
Gotową rybę podajemy z pieczoną dynią i sałatką z brokuła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz