Sałatka ze szpinaku z truskawkami

Sezonowe,  lekkie sałatki to  podstawa wiosennego i letniego menu.

Szpinak jest już polski, truskawki też więc można do woli układać różne wersje połączeń smakowych w sałatkach. To co dzisiaj proponuję to lekka ale pożywna sałatka ze szpinakiem, truskawkami  ale dodałam dodatkowo chipsy z boczku. Moje dzieci stały się wielbicielami sałatek z dodatkiem chipsów z boczku więc co jakiś czas komponuję różne wersje z ich dodatkiem. Tym razem usmażyłam plasterki boczku z pestkami dynii co dało dodatkowy smak sałatce.

Taka sałatka będzie również bardzo dobra do wzięcia w pudełeczku do pracy – tak robię dla córki lub dla siebie.

DSC_5290

Składniki

Opakowanie szpinaku sałatkowego,

Truskawki świeże,

9-10 plastrów boczku,

Pestki dynii – ze dwie garście,

Ser feta – małe opakowanie,

Oliwa,

2-3 łyżki octu  balsamicznego,

Sól, pieprz

Wykonanie

Szpinak myjemy i suszymy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy boczek, pestki dynii i smażymy na wolnym ogniu aż z boczku zrobią się chipsy ( mieszamy od czasu do czasu). Ser feta kroimy w kostkę. Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na pół.

Na półmisku układamy szpinak, dajemy boczek z pestkami, na to pokrojony w kawałki ser, wysuszone truskawki.

Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

 DSC_5285 DSC_5287

Czas na szpinak 4!Milion smaków truskawek

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 1 czerwca
    Odpowiedz

    Cudowny blog. Szkoda że rzadko spotyka się takich stron w internecie.

    Zapisuję stronę do ulubionych, oby tak dalej!
    🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.