Sezonowe, lekkie sałatki to podstawa wiosennego i letniego menu.
Szpinak jest już polski, truskawki też więc można do woli układać różne wersje połączeń smakowych w sałatkach. To co dzisiaj proponuję to lekka ale pożywna sałatka ze szpinakiem, truskawkami ale dodałam dodatkowo chipsy z boczku. Moje dzieci stały się wielbicielami sałatek z dodatkiem chipsów z boczku więc co jakiś czas komponuję różne wersje z ich dodatkiem. Tym razem usmażyłam plasterki boczku z pestkami dynii co dało dodatkowy smak sałatce.
Taka sałatka będzie również bardzo dobra do wzięcia w pudełeczku do pracy – tak robię dla córki lub dla siebie.
Składniki
Opakowanie szpinaku sałatkowego,
Truskawki świeże,
9-10 plastrów boczku,
Pestki dynii – ze dwie garście,
Ser feta – małe opakowanie,
Oliwa,
2-3 łyżki octu balsamicznego,
Sól, pieprz
Wykonanie
Szpinak myjemy i suszymy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy boczek, pestki dynii i smażymy na wolnym ogniu aż z boczku zrobią się chipsy ( mieszamy od czasu do czasu). Ser feta kroimy w kostkę. Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na pół.
Na półmisku układamy szpinak, dajemy boczek z pestkami, na to pokrojony w kawałki ser, wysuszone truskawki.
Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Cudowny blog. Szkoda że rzadko spotyka się takich stron w internecie.
Zapisuję stronę do ulubionych, oby tak dalej!
🙂