Kapusta pak choi, zwana inaczej kapustą chińską jest popularną w Azji odmianą kapusty. Można ją jednak hodować w przydomowych ogródkach albo kupić w naszych sklepach. Ja zaopatruję się w Gospodarstwie Majlertów w takie zielone specjały.
Warto wiedzieć, że im mniejsza główka kapusty, tym delikatniejszy jest jej smak. Na moją sałatkę miałam taką właśnie młodą i małą pak choi.
Szparagi też oczywiście z tego samego źródła , prosto z pola. Dodałam również mango, chilli, pomidorki i posypałam prażonymi ziarnami sezamu. Wyszła pyszna i kolorowa sałatka na kolację. Dodam, że robi się ją też bardzo szybko i prosto. Z kieliszkiem schłodzonego białego wina była doskonała.
Składniki :
Pęczek zielonych szparagów,
Mango,
Pomidorki koktajlowe,
Kapusta pak choi,
Ziarna sezamu.
4 ząbki czosnku,
1 papryczka chilli,
Sok 1 jednej cytryny,
Łyżeczka miodu,
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, szparagi i dusimy 4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni prażymy ziarna sezamu.
Pac choi myjemy, suszymy i układamy na półmisku. Dajemy szparagi z podduszonym czosnkiem, pokrojone w kostkę mango, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokroje w plasterki chilli.
Przygotowujemy sos: w misce mieszamy sok z cytryny, miód, oliwę, sól, pieprz. Polewamy sałatkę sosem, posypujemy prażonym sezamem i podajemy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz