Czy lubicie sałatki z dodatkiem mięsa? Ja czasami przygotowuję zieloną sałatę z polędwicą pieczoną, z szynką, kurczakiem itd.
Dzisiaj proponuję Wam sałatkę z aromatyczną piersią kaczki, winogronami i olejem z pestek dyni. Jest to smaczne połączenie roszponki, kaczki upieczonej z przyprawą korzenną, słodkimi winogronami i najważniejszym składnikiem aromatycznym olejem z pestek dyni. Taka sałatka może być ciekawym urozmaiceniem na świątecznym stole.
Składniki:
opakowanie sałatki roszponki
2 małe piersi kaczki lub jedna duża
Kiść winogron
2 ząbki czosnku
Przyprawa korzenna
Sól, pieprz,
Olej rzepakowy do smażenia
Olej z pestek dyni,
Ocet balsamico
Wykonanie
Piersi kaczki do sałatki przygotowujemy wcześniej aby były dobrze przestudzone.
Piersi kaczki myjemy, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawą korzenną. Mięso wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju i smażymy piersi, zaczynając od strony skóry, następnie z drugiej strony i na koniec przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do spodu), przykrywamy folią i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu przykrywamy folią i zostawiamy do ostygnięcia. Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta.
Sałatkę myjemy, suszymy i rozkładamy na płaskim naczyniu. Winogrona myjemy, i kroimy na mniejsze kawałki. Pierś kaczki kroimy na plasterki. Na sałatkę wykładamy pokrojoną pierś, winogrona, doprawiamy solą, pieprzem octem balsamico i najważniejszy dodatek to olej z pestek dyni.
Sałatka jest pyszna: roszponka, aromatyczna kaczka, winogrona i olej z pestek dyni stanowią idealne połączenie.
piękna wiosenna kompozycja:)
cudowne 🙂 sama czesto dodaje roszpunke do sałatek
mmmmm uwielbiam !!!!!!
Alez apetyczne danie, pozdrawiam Breniu:)
Lubie. Swietnie sie nadaja na lunch do pracy. Twoja salatka wyglada smakowicie i bardzo, bardzo optymistycznie.
Oleju z pestek dyni jeszcze nie próbowałam więc nie wiem jak smakuje, ale dobrze że smażysz na oleju rzepakowym – ma wysoką temperaturę dymienia i nie przypala się tak łatwo 🙂