Ciekawa sałatka, która będzie dobra na kolację lub do zabrania do pracy. Połączenie buraka z kozim serem to klasyk, który smakuje wybornie. Tym razem u mnie jest na roszponce z dodatkiem roladek z boczku i suszonej śliwki.
Roladki przygotowujemy z cienkich plasterków boczku z suszonymi śliwkami, które zapiekamy w niskiej temperaturze około godziny. Boczek powinien się fajnie wysuszyć i powstają takie chipsy boczkowe ze śliwką. W połączeniu z roszponką, buraczkiem i kozim serem smakuje to wszystko wybornie.
Składniki
2 średniej wielkości buraki,
Roszponka,
Serek kozi do smarowania,
Sok z 1 cytryny,
Sól, pieprz cytrynowy,
8-10 plasterków boczku gotowanego,
8-10 suszonych śliwek,
Liść laurowy, gałązka tymianku,
3 łyżki oliwy,
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy suszone śliwki zapieczone w plasterkach boczku. Każdą śliwkę zawijamy w boczek, nakłuwamy na wykałaczkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy, tak przygotowane saszetki około 50 minut w 160 stopniach.
Buraki myjemy dokładnie i gotujemy z ziołami około 1 godz. Ugotowane studzimy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę.
Roszponkę myjemy, suszymy i układamy na talerzu, na to dajemy kostki buraka, serek kozi.
Całość polewamy sokiem z cytryny, oliwą posypujemy solą, pieprzem cytrynowym. Dodajemy też zapieczone w plasterkach boczku, śliwki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz