Sałatka z pieczonych batatów, z dodatkiem pomidorków, kiwi, sera feta i czerwonej cebuli. Kolorowa i bardzo pyszna. Nie wiem jak Wy ale ja lubię dodawać do sałatek różne owoce, dodają rześkości i lekkości sałatce.
Tym razem dodałam kiwi i to był strzał w 10-tkę. Batat jest trochę słodki, kiwi kwaśne i jeszcze pomidorki, ser feta i czerwona cebula. Wszystko polane lekko pikantnym sosem. Na wiosenną kolację idealna sałatka.
Składniki
1 większy batat,
2 kiwi,
2 garście pomidorków koktajlowych,
1 mała czerwona cebula,
Pęczek liści rukoli,
Kawałek sera feta,
Sól, pieprz,
Do pieczenia batata : ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz, ½ łyżeczki curry
Sos
4 łyżki oliwy,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Zaczynamy od upieczenia batata.
Batat myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy ząbki czosnku, pieprz, sól, curry. Polewamy oliwą .
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Bez przykrycia.
Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w talarki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół.
Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do miski.
Wystudzonego batata obieramy ze skórki, dodajemy na rukolę, następnie dodajemy kiwi, pomidorki, ser feta i cebulę.
Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę.
Dodatkowo posypujemy sałatkę solą , świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z grzankami .
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz