Sałatka z grillowanym oscypkiem i granatem

Ostatnio jak byłam w Lidlu, znalazłam w bardzo dobrej cenie owoce granatu i pomyślałam od razu o jakiejś fajnej i rześkiej sałatce z pestkami granatu. W zimie nie mamy zbyt dużego wyboru świeżych  warzyw i owoców ale nie można rezygnować z lekkich sałatek; trzeba wykorzystywać dostępne na rynku np. granaty, mango, grapefruity.

Ta z pestkami granatu wyszła przepyszna- lekka, rześka i pysznie chrupiąca z sałatą lodową. Oscypek grillowany dodał jej  wyjątkowego, zimowego smaku  ale sama w sobie była naprawdę  lekka. Sos z nutą miodową, sokiem z granatu ( powstaje podczas wyjmowania pestek) a jednocześnie ząbek czosnku i świeżo zmielony pieprz okazały się być wyśmienitym połączeniem do takiej sałatki. Polecam na różne karnawałowe imprezy, goście będą miło zaskoczeni jej smakiem.
Sałatka z grillowanym oscypkiem i granatem

Składniki

½ główki  dużej sałaty lodowej lub jedna mała,

Oscypek – średniej wielkości,

2-3 gałązki szczypioru wraz z białą cebulką,

Pestki z granatu,

2-3 pomidory

Sos

Sok z ½ cytryny,

Sok z granatu,

3 łyżki oliwy,

Ząbek czosnku,

Łyżka miodu,

Sól, pieprz

Wykonanie

Sałatę  myjemy, suszymy i układamy kawałkami na półmisku. Pomidory myjemy, kroimy w małe  ćwiartki i układamy na sałacie. Na patelni grillujemy plastry oscypka i układamy na sałatce. Dodajemy pestki granatu i  pokrojony drobno szczypior.

Sos . Do miseczki dajemy wyciśnięty czosnek, sól, miód i lekko ucieramy. Następnie dodajemy świeżo zmielony pieprz, oliwę, sok z cytryny, sok z granatu i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę ( sos możemy przygotować wcześniej).

Sałatka z grillowanym oscypkiem i granatem

Sałatka z grillowanym oscypkiem i granatem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.