Ta sałatka to moje ostatnie odkrycie. Znowu mam fazę na potrawy bez mięsa więc poszukuję i wymyślam różne dania aby były smaczne i ciekawe zarówno na obiad jak na kolację.
Wiosna nie jest łatwa do wymyślania potraw bo mamy przednówek i brakuje różnych warzyw a jednocześnie po zimie mamy osłabiony organizm.
Cukinia jest dobra do różnych dań i świetnie się sprawdziła w tej sałatce. Ważne jest to, żeby dobrze ją przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Dodanie pomidorów, sera koziego i świeżych liści bazylii dopięło sałatkę i była wyborna. Zachęcam do zrobienia bo w tym tygodniu już raz robiłam ale tak szybko zniknęła, że nie zdążyłam zrobić zdjęć.
Składniki
1 średniej wielkości cukinia,
2 pomidory,
Ser kozi do krojenia,
Świeże liście Bazyli,
Sól, pieprz, tymianek,
Sok z 1 cytryny,
oliwa
Wykonanie
Cukinię myjemy, wycieramy i kroimy w plasterki o grubości 1,5 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy plasterki cukinii , posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i smażymy na złoty kolor. Odwracamy plasterki i tak samo doprawiamy drugą stronę plasterków solą, pieprzem i tymiankiem. Gotowe, usmażone cukinie układamy na dużym talerzu, tworząc koło. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, układamy podobnie jak cukinię w kółko. Ser kozi kroimy w kostkę i dajemy do środka, po pomidorach. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy sałatkę świeżymy listkami bazylii.
Pyszna sałatka na wiosnę.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz