Sałatka z cukinii w tymianku z serem kozim

Ta sałatka to moje ostatnie odkrycie. Znowu mam fazę na potrawy bez mięsa więc poszukuję i wymyślam różne dania aby były  smaczne i ciekawe zarówno na obiad jak na kolację.

Wiosna nie jest łatwa  do wymyślania potraw bo mamy  przednówek i brakuje różnych warzyw a jednocześnie po zimie mamy osłabiony organizm.

Cukinia jest dobra do różnych dań i świetnie się sprawdziła w tej sałatce. Ważne jest to, żeby dobrze ją przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Dodanie pomidorów, sera koziego i świeżych liści bazylii dopięło sałatkę i była wyborna. Zachęcam do zrobienia bo w tym tygodniu już raz robiłam ale  tak szybko zniknęła, że nie zdążyłam zrobić zdjęć.

DSC_0189

Składniki

1 średniej wielkości cukinia,

2 pomidory,

Ser kozi do krojenia,

Świeże liście Bazyli,

Sól, pieprz, tymianek,

Sok z 1 cytryny,

oliwa

Wykonanie

Cukinię myjemy, wycieramy i kroimy w plasterki o grubości 1,5 cm. Na dużej  patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy plasterki cukinii , posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i smażymy na złoty kolor. Odwracamy plasterki i tak samo doprawiamy drugą stronę plasterków solą, pieprzem i tymiankiem. Gotowe, usmażone cukinie układamy na dużym  talerzu, tworząc koło. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, układamy podobnie jak cukinię w kółko. Ser kozi kroimy w kostkę i dajemy do środka, po pomidorach. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy sałatkę świeżymy listkami bazylii.

Pyszna sałatka na wiosnę.

 DSC_0177 DSC_0181

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.