Upalna, letnia pogoda, którą mamy ostatnio za oknem, powoduje, że szukamy delikatnego, lekkiego jedzenia. Na straganach pojawiły się już różne świeże warzywa co powinniśmy wykorzystać do przygotowania sałatek, dań ciepłych itd…
Szybka do zrobienia, lekka sałatka na letnie, upalnie dni. Wykorzystałam tu świeże, białe szparagi, do których dodałam pomidor, grillowaną w aromacie bazylikowym cukinię a całość polałam sosem z jogurtu naturalnego, czosnku i soku z cytryny. U mnie świetnie sprawdziła się na kolację jako samodzielne danie ale równie dobrze może być dodatkiem np. do grillowanych mięs.
Nie wiem, czy wiecie, że szparagi możemy jeść na surowo i są bardzo dobrym dodatkiem do sałatek. Wykorzystajmy to teraz kiedy mamy sezon na szparagi.
Składniki
1 średniej wielkości cukinia,
2 pomidory,
4-5 białe szparagi,
Świeże liście Bazyli,
Sól, pieprz, suszona bazylia,
1 średniej wielkości jogurt naturalny,
2 ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny,
Wykonanie
Cukinię myjemy, wycieramy i kroimy w plasterki o grubości 1,5 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy plasterki cukinii , posypujemy solą, pieprzem, bazylią i smażymy na złoty kolor. Odwracamy plasterki i tak samo doprawiamy drugą stronę plasterków solą, pieprzem i bazylią. Gotowe, usmażone cukinie układamy na dużym talerzu.
Szparagi obieramy, odkrawamy twarde części i kroimy w małe kawałki.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa układamy na talerzu lub w misce. Jogurt naturalny mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy sałatkę świeżymy listkami bazylii.
Zapraszam do udziału w konkursie:
http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html