Bardzo smaczna, wartościowa i kolorowa sałatka z pieczonych marchewek. Jestem wielbicielką wszelakich sałatek i często szukam pomysłów na nie w różnych wydaniach. Marchewki zapieczone w aromatycznych przyprawach z dodatkiem miodu lub syropu klonowego są znakomitym dodatkiem do sałatki. Same pieczone marchewki są bardzo dobrą przegryzką. Są lekko pikantne ale jednocześnie mają delikatną słodycz.
Taka sałatka będzie dobra na imprezę ale też do zabrania do pracy. Jest dość syta bo jest cieciorka ale jednocześnie pięknie się prezentuje na stole.
Składniki
5-7 mniejszych marchewek,
Roszponka,
Mały kawałek sera koziego,
Szklanka ugotowanej cieciorki,
Sól, pieprz,
Owoce granatu,
Sok z ½ limonki
Do pieczenia marchewki: 2 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz, sól, ½ łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki kminku, troszkę chilli w proszku, oliwa, łyżka syropu klonowego, łyżka octu winnego czerwonego
Sos
3 łyżki oliwy,
Łyżka płaska miodu,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Zaczynamy od upieczenia marchewki.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy na paski średniej wielkości, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy wszystkie przyprawy do pieczenia . Polewamy oliwą, syropem klonowym i octem winnym i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Bez przykrycia.
Roszponkę myjemy, suszymy i przekładamy do miski.
Następnie dodajemy cieciorkę, wystudzoną marchew, na to dajemy ser kozi i pestki granatu. Skrapiamy sokiem z limonki.
Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem. Dodatkowo posypujemy sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz