Wyjątkowa, bardzo kolorowa i aromatyczna sałatka z pieczoną dynią, serem kozim i owocami granatu, na liściach musztardowca.
Musztardowiec to liściaste warzywo o lekko pikantnym, musztardowym smaku. Jest wiele odmian musztardowca, ja lubię tą wersję z postrzępionymi liściami.
Dynia jest upieczona w aromatycznych przyprawach co dodaje sałatce wyjątkowego smaku. Mamy sezon na dynie więc zachęcam do zrobienia np. do pracy, na kolację na spotkanie z przyjaciółmi. Do tego lampka czerwonego wina i będzie idealna jesienna kolacja.
Składniki
Kawałek dyni – około 300g
Pęczek liści musztardowca,,
Mały kawałek sera koziego,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
Owoce granatu,
curry w proszku,
Do pieczenia dyni: parę goździków, 3 ziela angielskie, 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz, ½ łyżeczki curry
Sos
3 łyżki oliwy,
Łyżka płaska miodu,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
Sok z ½ cytryny
Wykonanie
Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy ząbki czosnku, goździki, ziele angielskie, pieprz, sól, curry. Polewamy oliwą .
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200 stopni i pieczemy dynię około 30 minut. Bez przykrycia.
Musztardowiec myjemy, suszymy i przekładamy do miski.
Następnie dodajemy wystudzoną dynię, na to dajemy ser kozi i pestki granatu.
Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem. Dodatkowo posypujemy sałatkę curry, świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z grzankami czosnkowymi z serem mozarella.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz