Rurki z bitą śmietaną i malinami

Takie rurki to niebo dla podniebienia. Delikatne, kruche, maślane z bitą śmietaną i świeżymi malinami..rozpływają się w ustach.

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie małe, delikatne słodkości. Są na jeden kęs ale smak mają wyborny. Te rurki są bardzo delikatne, ciasto jest wyjątkowo dobre. Dodanie do środka bitej śmietany ze świeżymi malinami powoduje, że są wyjątkowe..mniam

Ja nie jestem aż tak wielkim miłośnikiem słodkich deserów. Jak ktoś mnie pyta co lubię słodkiego to najczęściej odpowiadam, że ze słodkiego to najlepsze są śledzie 😉

O właśnie, a propos śledzi to ostatnio byłam tak stęskniona śledzi (jakoś w lecie, jak jest gorąco nie jadam śledzi), że zakupiłam parę sztuk i zrobiłam sobie ucztę śledziową. Ania, moja córka jak to zobaczyła to skomentowała: „ idzie zimno, mama wraca do śledzi” 🙂

     OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

Ciasto

½ kg mąki pszennej,

250 g gęstej, kwaśnej śmietany,

250 g masła,

Szczypta soli,

Bita śmietana

500 ml śmietanki 30-36 %,

3 łyżki cukru pudru,

Śmietanfix,

1 mały cukier waniliowy

maliny

Wykonanie

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce około ½ godz. Wyjmujemy z lodówki, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienko ( około 1 mm). Następnie kroimy w cienkie paski ( około 1,5 cm) . Foremki na rurki smarujemy masłem i na każdą foremkę nawijamy ciasto, zaczynając od części węższej do szerszej. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy rurki około 15 minut aż będą lekko złotawe. Studzimy chwilę.

Przygotowujemy bitą śmietanę.

Do miseczki dajemy cukier , śmietanfix, cukier puder i mieszamy.

W misce ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę. Jak zgęstnieje dodajemy cukier z mieszanką i ubijamy chwilę ( 5 minut).

Wystudzone rurki nadziewamy bitą śmietaną i świeżymi malinami, gotowe posypujemy cukrem pudrem.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Izabel
    12 marca
    Odpowiedz

    Rurki wyglądają wyśmienicie,schrupała bym pare

  2. Brenia
    14 marca
    Odpowiedz

    Wyglądają i smakują wyśmienicie 🙂 Trzeba zrobić ..

  3. Joanna
    8 kwietnia
    Odpowiedz

    Ja też ze słodyczy to raczeraczej śledzie ale te rurki daly mi inny pogląd na słodycze. Super.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.