Rożki drożdżowo – maślane z nadzieniem z sera i rodzynek

Święta, świętami ale na drożdżowe wypieki zawsze jest dobra pora.

Rożki z nadzieniem z sera z rodzynkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Moja mama robiła je znakomite, jak je wyjmowała z piekarnika to trudno było je utrzymać do wystygnięcia. Ciasto jest maślane i drożdżowe a w połączeniu z farszem serowym smakuje wyśmienicie. Do farszu z sera dodaję żółtka, tak jak moja mama co powoduje, że ser jest kremowy, pyszny.

Składniki:

60 dag mąki 

szczypta soli

pół szklanki cukru,

cukier waniliowy

40 g świeżych drożdży

3 jajka

1/2 kostki masła rozpuszczonego i przestudzonego

200 g masła dobrze zmrożonego

Farsz z sera:

300 g twarogu,

2 żółtka,

Rodzynki,

Łyżka śmietany,

2 łyżki cukru pudru,

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru, łyżką mąki i 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy  na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, przygotowujemy  ciasto drożdżowe.

Mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy zaczyn, cukier, jajka, szczyptę soli i tyle ciepłego mleka, by otrzymać dość miękkie ciasto. Wyrabiamy je kilka minut, aż zacznie odstawać od ręki (jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy trochę mąki, jeśli zaś zbyt twarde, dolewamy mleka). Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Nadal wyrabiamy, aż całe masło zostanie wchłonięte, a ciasto będzie lśniące. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na  około 40 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowujemy masę serową :  Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku. Do miski dajemy twaróg i  rozdrabniamy widelcem,  dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.

Na stolnicy dość dobrze  posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na średnio cienki  prostokąt.  Zmrożone masło ścieramy na tarku na grubych oczkach. Na  prostokącie układamy masło,  placek składamy na 3 części i szybko wałkujemy do grubości 0,5 cm. Tak przygotowany placek wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po  tym czasie wyjmujemy z lodówki, składamy na 3 i znowu rozwałkowujemy. Jeszcze raz powtarzamy tę czynność.

Na koniec tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na duży kwadrat a następnie   wykrawamy  kwadraty o wielkości około 10 cm, na każdy nakładamy porcję masy  serowej i przekładamy na skos aby powstały rożki. Dociskamy końcówkę aby się skleiła.  Układamy  każdy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut aby  wyrosły.
Smarujemy każdy rożek rozbełtanym jajkiem z mlekiem.

Piekarnik nagrzewamy do 200  stopni i pieczemy przez 15 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 15 grudnia
    Odpowiedz

    wyglądają rewelacyjnie, chętnie spróbuję 🙂

  2. Brenia
    15 grudnia
    Odpowiedz

    🙂 Koniecznie bo są pyszne…

  3. 20 grudnia
    Odpowiedz

    Ależ narobiłaś mi ochoty na takie pyszności… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.