Jeśli zastanawiacie się co dobrego zrobić na niedzielny obiad to polecam dzisiejszy pomysł na danie z udźca indyka, faszerowane suszoną żurawiną i pieczone z kawałkami cytryny i czosnkiem.
Muszę Wam powiedzieć, że jeszcze niedawno nie byłam przekonana do mięsa z udźca indyka ale odkąd kupiłam wyczyszczone z kości i zrobiłam je w ten sposób, że trzymam je ze 2 godziny zasolone a następnie podsmażam na patelni i piekę w wysokiej temperaturze krótko – mięso jest pyszne, soczyste, miękkie .
Udziec z żurawiną, pieczony z cytryną i całymi, w łupince ząbkami czosnku jest wyjątkowo dobry. Żurawina jest słodko – cierpka, cytryna kwaśna a czosnek aromatyczny więc całość smakuje wybornie.
Teraz kiedy robi się ciepło, wiosennie i zaczynamy myśleć o dietetycznych daniach, zachęcam do zrobienia bo danie jest lekkie, smaczne i można je jeść na ciepło lub jako wędlinę na zimno.
Składniki dla 4 osób:
Udźce z indyka – 2 sztuki bez kości
Suszona żurawina – 1 ½ szklanki
Sól, pieprz, suszony czosnek ( np. w kostce),
Łyżka majeranku,
4 ząbki czosnku,
1 cytryna
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,,
2 łyżki masła,
Przygotowanie:
Mięso indycze myjemy, suszymy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i doprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem – tak przyprawione zostawiamy na 2 godz. aby mięso skruszało.
Następnie na każdy udziec nakładamy masło wraz z żurawiną ( kawałki masła dajemy na mięso a na to żurawinę), zwijamy w rulon i wiążemy nitką. Gotowe rolady mięsne podsmażamy na patelni z dwóch stron a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy majerankiem i podlewamy 1 szklanką wody. Dodajemy do naczynia z mięsem pokrojone w ćwiartki cytryny ze skórą ( wcześniej je dobrze myjemy ściereczką) i całe ząbki czosnku ( ze skórą).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy mięso około 30-40 minut od czasu do czasu podlewając sosem z mięsa, cytryny i czosnku. Mięso wyjmujemy, studzimy, zdejmujemy nitkę i kroimy na plastry. Czosnek, który się upiecze, wyjmujemy ze skórki i mieszamy razem z sosem – mięso podajemy z sałatką, ziemniakami, ryżem itd.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz