Korzystając z dobrodziejstwa lata zrobiłam na obiad roladki ze szpinakiem w sosie z kurkami. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie szpinak i kurki to wspaniałe połączenie do różnych dań. Wybornie smakują z makaronem, na ciepłej grzance czy też do mięsa. Mam nadzieję, że kurki w tym sezonie będą długo rosły bo chciałabym je zamrozić na zimę. W zimie będzie jak znalazł np. do jajecznicy czy też do mięsa.
Składniki dla 4 osób
filet z indyka – 5 kotletów
1/2 kg świeżego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
żółty ser cheddar -kilka cienkich plastrów, ilość zależy od ilości roladek,
30 dag kurek,
1 mała cebula,
4 łyżki śmietany,
trochę mąki do obsypania roladek,
łyżka masła, 2 łyżki oleju
wykałaczki
opcjonalnie: białe wino (ew. woda) do podlania i zrobienia sosu,
Przygotowanie:
Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety o możliwie dużej powierzchni. Kotlety rozbijamy delikatnie na cienkie płaty mięsa tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10min ( aż wyparuje woda z patelni). Kotlety doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem w kostce ( knorr) a następnie nakładamy na kotlety szpinak i plaster sera, zawijamy w roladki i wykałaczką zabezpieczamy brzegi.
Gotowe roladki obsypujemy delikatnie mąką, do której dodajemy trochę przyprawy gyros i podsmażamy lekko na oleju.
W rondlu podsmażamy na oleju i łyżce masła pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy oczyszczone i wypłukane kurki. Całość dusimy około 10 min. Następnie dodajemy podsmażone roladki, podlewamy wodą ( pół szklanki) i dusimy pod przykryciem około 15 min. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy np. z młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią z ogórków. Wspaniałe danie na letni obiad.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz