Roladki z indyka faszerowane cukinią, pomidorkami podane z pieczonymi plasterkami ziemniaków w papryce

 

Takie dania bardzo lubimy bo są lekkie, dobrze smakują i dodatkowo ładnie wyglądają na zdjęciu. Teraz kiedy nie ma za dużo świeżych, sezonowych warzyw tęsknię za zakupami u Majlertów, gdzie można kupić dobre cukinie, papryki, dynie…. I wszystko to jest zdrowe i pysznie smakuje. Powiem tylko, oby do wiosny.

Ale nawet w zimie staram się robić różne pyszne dania z warzywami. Roladki ( mięsne i bezmięsne) to moje ulubione, faszeruję je różnymi fajnymi warzywami, kaszą i nigdy się nie znudzą.

Dzisiaj zrobiłam z kotletów z indyka, dodałam plasterki cukinii, pomidorki, zioła i ser mozarella. Do tego zrobiłam plasterki ziemniaków z dodatkiem czosnku i papryki w proszku. Razem zapieczone było pyszne.

DSCF1125

Składniki:

4 kotlety z indyka,

1 średnia cukinia,

Kilka pomidorków koktajlowych,

100g sera mozarella,

Łyżeczka suszonego tymianku

Sól, pieprz

Plasterki ziemniaków:

500 g ziemniaków,

2 ząbki czosnku,

Sól, łyżeczka papryki w proszku,

Oliwa,

Wykonanie

Kotlety z indyka myjemy, lekko tłuczemy ( nie może być zbyt cienkie) i suszymy – doprawiamy solą, tymiankiem i pieprzem.

Pomidorki koktajlowe, myjemy i przekrawamy na dwie części. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Na każdy kotlet ( na jedną połówkę mięsa) nakładamy parę plasterków cukinii, pomidorki, doprawiamy solą i pieprzem, i na koniec nakładamy trochę sera mozarella – następnie zwijamy z rulon. Tak postępujemy z każdym  kotletem. Gotowe roladki smażymy krótko na oleju, na patelni.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki – przekładamy do naczynia, gdzie będą się piekły razem z roladkami. Doprawiamy solą, papryką, dodajemy wyciśnięty czosnek i polewamy oliwą – mieszamy wszystko. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około pól godziny. Po tym czasie mieszamy ziemniaki, dajemy na nie podsmażone roladki, przykrywamy i pieczemy jeszcze około 30 minut.

 DSCF1167 DSCF1140

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.