Takie dania bardzo lubimy bo są lekkie, dobrze smakują i dodatkowo ładnie wyglądają na zdjęciu. Teraz kiedy nie ma za dużo świeżych, sezonowych warzyw tęsknię za zakupami u Majlertów, gdzie można kupić dobre cukinie, papryki, dynie…. I wszystko to jest zdrowe i pysznie smakuje. Powiem tylko, oby do wiosny.
Ale nawet w zimie staram się robić różne pyszne dania z warzywami. Roladki ( mięsne i bezmięsne) to moje ulubione, faszeruję je różnymi fajnymi warzywami, kaszą i nigdy się nie znudzą.
Dzisiaj zrobiłam z kotletów z indyka, dodałam plasterki cukinii, pomidorki, zioła i ser mozarella. Do tego zrobiłam plasterki ziemniaków z dodatkiem czosnku i papryki w proszku. Razem zapieczone było pyszne.
Składniki:
4 kotlety z indyka,
1 średnia cukinia,
Kilka pomidorków koktajlowych,
100g sera mozarella,
Łyżeczka suszonego tymianku
Sól, pieprz
Plasterki ziemniaków:
500 g ziemniaków,
2 ząbki czosnku,
Sól, łyżeczka papryki w proszku,
Oliwa,
Wykonanie
Kotlety z indyka myjemy, lekko tłuczemy ( nie może być zbyt cienkie) i suszymy – doprawiamy solą, tymiankiem i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe, myjemy i przekrawamy na dwie części. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Na każdy kotlet ( na jedną połówkę mięsa) nakładamy parę plasterków cukinii, pomidorki, doprawiamy solą i pieprzem, i na koniec nakładamy trochę sera mozarella – następnie zwijamy z rulon. Tak postępujemy z każdym kotletem. Gotowe roladki smażymy krótko na oleju, na patelni.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki – przekładamy do naczynia, gdzie będą się piekły razem z roladkami. Doprawiamy solą, papryką, dodajemy wyciśnięty czosnek i polewamy oliwą – mieszamy wszystko. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około pól godziny. Po tym czasie mieszamy ziemniaki, dajemy na nie podsmażone roladki, przykrywamy i pieczemy jeszcze około 30 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz