Delikatne i aromatyczne roladki z piersi kurczaka zagrodowego z dodatkiem natki pietruszki i sera gruyere to moja propozycja na letnie danie na obiad, do pracy.
Jak już Wam pisałam, jeśli chcę zrobić danie z mięsa kurczaka, to kupuję zagrodowego. Taka np. pierś kurczaka jest zdecydowanie mniejsza ale też zdecydowanie lepiej smakuje.
Jeśli chodzi o zwijanie piersi to wiem, że nie jest to proste. Ja robię tak, że nacinam pierś w najgrubszej jej części, otwieram ( trochę jak zeszyt) i delikatnie, na folii rozbijam. Następnie nakładam farsz dość szerokim pasem na mięso i zwijam. Nie jest to bardzo szczelne zamknięcie ale mięso powinno się skleić panierką.
Mój farsz do roladek, to natka pietruszki, którą bardzo lubię, czosnek i ser gruyere. Takie roladki dobre będą z sałatką i pikantnym sosem z chilli.
Składniki dla 4 osób
3 piersi z kurczaka zagrodowego,
Pęczek natki pietruszki,
Około 150 g sera gruyere,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
Panierka:
bułka tarta,
1 jako,
Parmezan
Sos jogurtowy z chilli
200 g naturalnego jogurtu typu greckiego,
1 papryczka chilli,
Sól, pieprz,
Sok z ½ cytryny
Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy tak, aby powstał jeden większy płat mięsa – lekko rozbijamy mięso na foli. Doprawiamy solą, pieprzem.
Natkę pietruszki myjemy, kroimy drobno i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem.
Ser ścieramy na grubych oczkach.
Natkę pietruszki i starty ser wykładamy dość szerokim pasem na mięso i zwijamy w rulon.
Ser parmezan ścieramy i mieszamy z bułką tartą. Jajko rozbijamy z dodatkiem soli i pieprzu.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Na dużej patelni wlewamy i rozgrzewamy olej.
Roladki maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce z parmezanem i smażymy na patelni około 3 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy tłuszczu w którym smażyło się mięso i zapiekamy w piekarniku około 30 minut. Wyjmujemy i jeszcze około 5 minut trzymamy i dopiero potem kroimy w plasterki.
Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki. Do jogurtu dodajemy chilli, sól, pieprz i sok z cytryny – mieszamy.
Roladki podajemy z sosem jogurtowym z chillli i sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz