Doskonałe danie na niedzielny obiad. Delikatne mięso z piersi indyka, w które zawijamy szpinak z serem kozim i suszone pomidory.
Dopełnieniem jest sos z dodatkiem świeżych listków bazylii. Wszystko jest zapieczone w piekarniku.
Szpinak z serem kozim ( lub fetą), suszone, aromatyczne pomidory i mięso indyka, czyż to nie brzmi apetycznie i daje namiastkę lata ?
Składniki dla 6 osób
filet z indyka – 7 kotletów
1/2 kg świeżego szpinaku,
Suszone pomidory,
2 ząbki czosnku
100 g miękkiego sera koziego lub jeśli ktoś nie lubi to fety
Sól, pieprz
Wykałaczki,
Parę łyżek maki pszennej,
Sos bazyliowy:
4-5 łyżek śmietany,
Pęczek świeżej bazylii,
2 łyżki masła,
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety o możliwie dużej powierzchni. Kotlety rozbijamy delikatnie na cienkie płaty mięsa tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa.
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10min ( aż wyparuje woda z patelni). Dodajemy ser kozi i mieszamy.
Kotlety doprawiamy solą, pieprzem, a następnie nakładamy na kotlety szpinak i pomidora suszonego, zawijamy w roladki i wykałaczką zabezpieczamy brzegi.
Gotowe roladki obsypujemy delikatnie mąką i podsmażamy lekko na oleju.
Podsmażone przekładamy do rondla, podlewamy wodą ( ½ szklanki ) i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Sos. W rondlu podsmażamy na łyżce masła pokrojoną bazylię , dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy a następnie wlewamy do roladek. Całość dusimy około 5 min.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz