Skoro mamy taką piękną jesień to aż prosi się aby przygotowywać dania z jesiennych warzyw. Już wielokrotnie pisałam, że cukinia to moje ulubione warzywo. Można z niej przygotowywać mnóstwo dań, bo jest lekka, dobra i dania z niej można przygotować bardzo szybko. W lodówce zawsze mam 2-3 cukinie bo jak przychodzę pracy to najszybciej i najprościej można z nich zrobić pyszne i lekkie danie na ciepłą kolacje.
Dzisiejsza propozycja jest z dodatkiem kaszy jaglanej – równie dobrej i zdrowej jak cukinia. Do kaszy dodałam sera gorgonzola – ilość jest uzależniona od tego jak intensywny smak tego sera lubimy – ja dałam ½ opakowania. Zawinęłam to w roladki i zapiekłam w sosie pomidorowym, z serem żółtym- pyszne, ciepłe danie na różne okoliczności.
Składniki:
1-2 cukinie średniej wielkości,
Mały karton sosu pomidorowego (typu passata)
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Łyżeczka tymianku,
Liść laurowy,
10 dag sera żółtego,
Natka pietruszki,
¾ szklanki kaszy jaglanej,
2 szklanki wody,
Ser gorgonzola,
Oliwa,
Wykonanie
Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojony drobno czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy na małym ogniu 7 minut.
Przygotowujemy farsz.
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z 1 liściem laurowym, na średnim ogniu, pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, ser gorgonzola pokrojony w drobną kostkę, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy plastry cukinii z każdej strony
( powinny być lekko zarumienione).
Każdy plaster cukinii nadziewamy mieszanką sera i kaszy i zwijamy w rulon – roladkę.
W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane cukinie i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tak przygotowane bakłażany 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz