Zapieczone wcześniej buraczki, pokrojone cienko i przełożone serem kozim. Pyszna, lekka i kolorowa przekąska. Buraczki są bardzo wdzięcznym warzywem, które przeżywa obecnie swoje pięć minut. Można z nich zrobić Carpaccio, do sałatki są bardzo dobre, lekko marynowane, jak kto lubi.
U mnie są dość częstym gościem na stole i chętnie jadamy przysmaki z nimi.
Dzisiaj przekładane plasterki buraczka, posmarowane serem kozim, ułożone jedno na drugim a następnie ostrym nożem przekrojone na 3 części. Do tego dodałam granat, można dodać jeszcze orzechy włoskie i całość doprawiona sokiem z limonki i sosem balsamico. Doskonała przekąska na karnawałową imprezę.
Składniki
2 – 3 buraczki pieczone,
Opakowanie sera koziego do smarowania
Sok z ½ limonki,
Sos balsamico,
Granat,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową z zielem angielskim, liściem laurowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około godziny. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Upieczone i wystudzone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na plasterek buraka smarujemy ser kozi, następnie przekładamy plasterkiem buraka i ponownie ser kozi i tak parę razy. Gotowe plastry kroimy na trzy części i układamy na talerzu. Tak postępujemy z pozostałymi plasterkami i serem kozim.
Całość doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy oliwą, sokiem z limonki i balsamico. Na koniec posypujemy granatem i kawałkami sałatki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz