Pesto z pietruszki, o którym już wcześniej pisałam tutaj wykorzystałam ostatnio do zrobienia smacznej rolady z indyka. Dodałam do tego podsmażone z cebulą pieczarki i obiad był gotowy. Pesto z pietruszki dodało mięsu wyjątkowy aromat a w połączeniu z pieczarkami było dodatkowo smaczne. Takie mięso można jeść na ciepło do obiadu jak też jako wędlinę do kanapki, ale mamy wtedy pewność, że jemy mięso a nie wyrób mięso podobny.
Składniki:
Pierś z indyka około 1 kg,
Pesto z pietruszki – 3 łyżki, (po przepis zapraszam tu)
25 dag pieczarek
1 duża cebula,
Sól, pieprz,
Olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z indyka przekrawamy wzdłuż (nie do końca) tak aby powstał duży płat mięsa. Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki. Na patelni podsmażamy na tłuszczu pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Następnie delikatnie tłuczemy mięso (najlepiej przez folię), doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy pesto.
Na tak przygotowane mięso nakładamy podsmażone pieczarki i zwijamy w rulon. Ja robię to tak, że nakładam rozbity filet z nadzieniem na przeĽroczystą folię spożywczą, następnie delikatnie zwijam mięso z folią, dość ciasno. Tak przygotowaną roladę zawijam jeszcze w folię aluminiową , wkładam do naczynia żaroodpornego, podlewam wodą.
Tak zawinięte i przygotowane mięso pieczemy w tem. 200 stopni około 50 minut. Po tym czasie wyjmuję mięso z dwóch folii, podlewam powstałym sosem i zapiekam jeszcze około 15 minut. Upieczone roladki kroimy w plastry i podajemy z ryżem.
wspaniały przepis…uwielbiam pesto…mięso z jego dodatkiem będzie soczyste i niezwykle aromatyczne…
Nie mialam pomyslu na jutrzejszy obiad… no i prosze! 🙂